13 personer anhållna efter razzia mot Ica

Uppgifter: Gryningsräd mot butikschef och delägare

Uppdaterad 2022-03-25 | Publicerad 2022-03-24

Ett grovt insiderbrott misstänks ha skett i samband med ett utköp av Ica.

Efter två dagars razzior är 13 personer anhållna för inblandning – bland dem en butikschef och delägare, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det är ett omfattande läckage och ärendet kan växa, säger åklagare Jonas Myrdal.

Poliser från Ekobrottsmyndigheten, EBM, slog i tisdags till mot Ica-handlarnas Förbunds huvudkontor i Solna, något som Dagens Industri kunde avslöja.

Bakgrunden är en förundersökning om misstänkt grovt insiderbrott.

Ekobrottet skedde, enligt misstankarna, i förberedelsen av att Ica-handlarnas Förbund och pensionsjätten AMF i höstas ville köpa ut Ica.

Tio personer greps under tisdagen och ytterligare en hämtades in till förhör. Samtliga elva delgavs misstanke om inblandning i härvan.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet har EBM fortsatt genomföra razzior på onsdagen. Husrannsakningar skedde på flera platser, bland annat i misstänktas bostäder.

Ytterligare tre personer kunde i går gripas.

Bland de hittills 14 som delgivits misstanke om brott finns åtminstone en chef och delägare på ett av dagligvarukedjans lokala butiker, uppger källor för Aftonbladet.

– Jag kan bekräfta att 13 personer numera har anhållits på sannolika skäl misstänkta för insiderbrott eller grovt insiderbrott, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare på EBM.

De flesta av av gripanden genomfördes under morgonen, i en samordnad insats. Tillslagen skedde på olika platser i landet.

Enligt uppgifter ska det ha skett en gryningsräd mot butikschef och delägare. Arkivbild.

”Avvikande och svårförklarlig”

Budet på Ica-utköpet offentliggjordes den 10 november 2021 av bolagets största ägare, Ica-handlarnas Förbund och AMF. Dagligvarukedjan köptes sedan ut från Stockholmsbörsen i januari i år, 534 kronor per aktie.

– Budgivarna gav ett erbjudande till alla aktieägarna i Ica om att sälja aktierna med en budpremie, det vill säga till ett förmånligt pris, säger Jonas Myrdal.

Men veckorna innan erbjudandet presenterades började Icas aktie att rusa.

– Från ungefär mitten av oktober till den 9 november, dagen innan budet kom, steg aktiekursen i Ica väldigt kraftigt. Det här var en uppseendeväckande kurshöjning. Ica-aktien hade i regel en ganska stabilt och jämn kurs. Ica verkar på en mogen marknad med kända marknadsfaktorer, så kursen brukade inte röra på sig särskilt mycket, säger Jonas Myrdal.

– Men den här uppgången var helt klart avvikande, och svårförklarlig.

Det ledde till att Ekobrottsmyndigheten startade en brottsutredning om misstänkt insiderhandel, att någon eller några fått kännedom om att budet skulle lämnas. EBM fick också in flera anmälningar utifrån.

– Efter den 10 november uppstod misstankarna. Vi inledde en utredning och har tittat på personer som kan misstänkas för att ha handlat på information i förväg.

Finansmarknadskammaren på EBM utreder insiderbrott.

Åklagaren: Omfattande läckage

Enligt åklagaren tyder utredningen hittills på att ”omfattande läckage” ligger bakom aktierusningen.

– Det är i första hand privatpersoner som handlat i aktierna och brottsmisstankarna har riktats mot dem. Vi har förstås hypoteser om var läckorna kan ha uppstått, och det är ju också förbjudet att sprida insiderinformation eller att rekommendera någon att handla på informationen. Och det är klart att informationen måste ha läckt eftersom det har varit sådan omfattande handel.

Kan ärendet växa med antalet misstänkta?

– Det finns potentiellt många misstänkta eftersom det var en så omfattande handel, så det är inte omöjligt att målet växer väsentligt.

Sticker omfattningen av läckaget ut jämfört med andra ärenden?

– Ja, omfattningen på det här läckaget är av allt att döma osedvanligt stort.

Fyra av de 14 som delgivits misstanke utreds för insiderbrott och de tio andra för grovt insiderbrott.

Brottstiden för flera av dem sträcker sig från september 2021 fram till veckan som utköpsbudet blev offentligt. Andra misstänks för brott under specifika dagar.

– Det här är ett misslyckande för svensk värdepappersmarknad. Inte minst eftersom många har förlorat pengar på det här, genom att sälja aktier till de som suttit på förhandsinformationen. Det är olyckligt och skadligt för marknadens förtroende när något sånt här händer.

Ica lämnat över dokument

Om tisdagens husrannsakan på Ica-handlarnas Förbunds huvudkontor säger presskontakten Magdalena Sekkenes:

– Vi kan bekräfta att det var hos oss i går och att de bad om att få information och dokument. Vi bistår så mycket vi kan i den utredningen som de gör.

Förbundet uppger också att man välkomnar EBM:s brottsutredning.

– Som jag sagt tidigare välkomnar vi en utredning och har överlämnat efterfrågad dokumentation till myndigheten. Vi följer naturligtvis utvecklingen och kommer vara fortsatt behjälpliga i den pågående utredningen om så behövs. Det är allt vi kan kommentera för närvarande, säger Göran Blomberg, vd på Ica-handlarnas Förbund, i ett pressutskick.

Åklagaren är i övrigt förtegen om brottsmisstankarna och vill inte kommentera ärendet ytterligare, men uppger att de misstänkta man hittills förhört nekar till brott.

– Nu tittar vi på deras beslagtagna datorer och telefoner för att leta tecken på att de fått insiderinformation eller spridit den, säger Jonas Myrdal.