Hundägaren hittade dödade flickan: ”Som en skräckfilm”

Uppdaterad 2019-04-05 | Publicerad 2016-06-08

Polisen bekräftar tidigare uppgifter: Hon blev mördad

Zusanne Dahn, 56, var ute med sin hund i skogen i södra Stockholm förra veckan.

Då hittade hon den 16-åriga flickan som misstänks ha mördats.

– Händerna var så små så jag tänkte det är ett barn som har ett herrur på sig, säger hon.

Det var på måndagsförmiddagen förra veckan som Zusanne Dahn, 56, gick sin vanliga promenad i skogsområdet i Hökarängen i södra Stockholm med sin sankt bernhardshund Buffe.

– Jag går där varje dag, veterinären har sagt att vi ska gå i skogen så att hunden kan bygga upp muskler, säger Zusanne Dahn till Aftonbladet.

”Slet i en arm”

Det var hon som hittade kvinnokroppen i skogen, vilket tidningen Mitt i först skrev om. Enligt uppgifter är offret en 16-årig flicka som kommit till Sverige som ensamkommande. Polisen inledde en mordutredning samma dag som kroppen hittades.

Zusanne pratade i telefon när Buffe sprang iväg för att dricka i ett litet träsk. När hunden förvann utom synhåll ropade hon efter honom, men när han inte kom gick hon efter.

– Han brukar alltid komma när man ropar. Men så ser jag att han rycker och sliter i en arm, säger hon.

Såg en klocka

Zusanne skrek åt hunden att låta bli och ringde direkt till polisen. Kroppen var inte nedgrävd, men låg nästan helt begravd under barr, jord och kvistar.

Två små armar stack fram och på ena armen satt en guldfärgad klocka.

– Händerna var så små så jag tänkte det är ett barn som har ett herrur på sig, säger Zusanne Dahn.

Hennes första tanke var att gräva fram kroppen ifall personen levde. Men hon förstod att det såg ut som att armen rörde sig eftersom hunden drog i den.

– Jag fick panik, men jag insåg snabbt att jag var tvungen att ringa polisen och förklara vägen, säger hon.

– Det var som en skräckfilm.

Ingen gripen

Enligt Daniel Edlund, polisens utredare för grova brott, har man ännu inte fastställt flickans identitet – eller hur hon dog.

– Nej, det har vi inte gjort ännu. Jag vill inte kommentera varför för då går jag in på fynd på platsen, men jag hoppas att vi får klart med identifieringen snart, säger Daniel Edlund.

– Men vi har en uppfattning om identiteten.

Redan i förra veckan skrev flera tidningar att offret var en ung kvinna som varit försvunnen sedan i mars. Polisen bekräftade då endast att det var en kvinna och ville inte kommentera hennes ålder eller andra omständigheter.

Men i dag bekräftade utredaren uppgifterna.

– Det är en ung kvinna som som hittades i ett skogsområde. Kroppen var delvis övertäckt. Om det är den personen vi tror det är har hon varit försvunnen sedan mitten av mars, säger Daniel Edlund.

I nuläget är ingen gripen och han vill inte heller kommentera om någon är misstänkt för mordet.

När kvinnan anmäldes försvunnen i mars ska polisen vidtagit vissa åtgärder, men vad exakt som gjorts vill utredaren inte kommentera.

– Det kan vara känsliga uppgifter, säger Daniel Edlund.