Här ökar villainbrotten mest

Publicerad 2018-03-16

De senaste tio åren har villainbrotten ökat med över 50 procent.

Värst drabbat är kommunerna i Stockholm.

– Det är ett mycket kränkande brott och det finns flera människor som inte vill bo kvar efter att de utsatts för ett inbrott, säger Kerstin Malm, brottsförebyggare hos polisen i Solna.

13 751 inbrott polisanmäldes under 2017, enligt en rapport från Villaägarnas Riksförbund. Två tredjedelar av inbrotten som polisanmäldes begicks i Stockholm, Skåne eller Västra Götalands län.

Flest anmäldes i Stockholms stad, där Solna – sett till antalet småhus – var värst drabbat, 4,6 procent av småhusen där utsattes för inbrott, enligt rapporten.

– Vi har inte så mycket villor som i andra kommuner, därför stiger siffrorna procentuellt om det sker några inbrott. Så många andra kommuner har fler villainbrott än vi, säger Kerstin Malm, brottsförebyggare hos polisen i Solna.

Internationella ligor bakom inbrotten

Där inbrotten ökade mest i Stockholmsområdet var i Järfälla, där 88 procent fler inbrott polisanmäldes under 2017: 307 stycken jämfört med 163 föregående år. De senaste tio åren har antalet inbrott ökat med 52 procent och polisen misstänker att internationella ligor ligger bakom en stor del av ökningen.

– Det är väldigt organiserat. De rekar i villaområden och tar foton över hur det ser ut och sedan kommer inresta yrkeskriminella hit och blir tilldelade var de ska utföra inbrotten, säger Kerstin Malm och tillägger:

– Med ligorna har inbrotten ökat och det fenomenet hade vi inte tidigare. De är väldigt organiserade och vet hur de ska gå tillväga. Ofta har de redan påsar färdiga så att de kan skicka stöldgods som guld på posten så att de inte ska ertappas med stöldgodset.

Så förebyggs inbrotten

Från Villaägarnas riksförbund lyfter man att inbrotten riskerar att öka när ligorna bygger upp en infrastruktur i landet.

– Det är positivt att regeringen vill stoppa ligorna, men vi får inte tappa tempo. Villainbrotten måste prioriteras. Att råka ut för ett villainbrott är en integritetskränkning och något småhusägare är oroliga för. En varaktig minskning av villainbrott och annan vardagsbrottslighet påverkar dessutom förtroendet för rättsväsendet positivt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund

Brottsförebyggande polisen Kerstin Malm betonar hur viktigt det kan vara med grannsamverkan för att minska inbrottsrisken – och hon betonar hur viktiga hundägarna är. Hon har bland annat startat en utbildning hon kallar NOS, där hundägare utbildas i hur de kan hjälpa polisen med tips om brott som kan upptäckas under hundpromenaden.

– De får en träning på ett par timmar och det har blivit en succé. Vi har börjat få in en massa tips på bilar som rör konstigt och tanken är att det här ska bli internationellt. För vi klarar inte det här ensamma utan måste få tips från allmänheten, säger Malm.

Inventarieförteckning kan hjälpa

Dessutom tipsar hon om att man ska göra en inventarieförteckning, så att man efter ett inbrott faktiskt kan se vad som stulits.

– Det kan vara svårt att i efterhand komma ihåg alla detaljer. Har man skrivit ner detaljer, tagit bilder och skrivit upp tillverkningsnummer hjälper det inte bara vårt jobb utan det underlättar också för försäkringsbolaget, säger Malm.

Tänk på för att undvika inbrott:

När du reser bort, tänk på att:

  • meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
  • be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.
  • ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
  • ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
  • undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.
  • undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest. 
  • vidarekoppla eventuellt telefonen.

Du som bor i villa och radhus, be någon om hjälp med att:

  • klippa gräsmattan om du är bortrest länge.
  • hänga sin tvätt på din torkställning.
  • skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.
  • slänga sopor i din soptunna ibland.
  • parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.

Källa: Polisen

Följ ämnen i artikeln