Bildelar stjäls för hundratals miljoner

Publicerad 2014-06-03

Organiserade ligor stjäl delar från dyra bilar 

Det blir allt svårare att stjäla och sälja dyra moderna bilar. Då går ligorna istället över till att stjäla dyra delar från bilarna. Dessutom är det svårt att skydda sig mot de tekniskt kunniga tjuvarna.

Modern teknik gör det allt svårare för tjuvar att stjäla och sälja vidare dyra bilar. Då riktar de organiserade ligorna sig istället in på att stjäla bildelar från bilarna. Enligt en undersökning från If stjäls det bildelar för ungefär 300 miljoner varje år.

Stor ökning i Stockholm

Det är även svårt att skydda sig från de tekniskt kunniga tjuvarna. På Citypolisen i Stockholm har man kunnat se en markant ökning av bildelsstölderna. Och det är tydligt vad tjuvarna vill komma åt. 

– Mellan februari och maj har vi haft 140 stölder av navigationskonsoler bara från Volkswagen och Skoda, berättar Björn Wigren på Citypolisen. 

Det är också vanligt att tjuvarna stjäl bakspeglar, airbags och lyktor. 

Organiserade ligor ligger bakom

Det verkar också som om stöldscenariot ändrats. Det handlar inte längre om enstaka tjuvar som sedan säljer vidare delarna på Blocket. Istället tror polis och försäkringsbolag att det är organiserade ligor som riktar in sig på dyra bildelsmärken och sedan skeppar vidare delarna ut i Europa.

– Tjuvarna riktar in sig på dyra märken, delarna säljs sedan på andrahandsmarknaden, framför allt i Baltikum, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Mer om bildelsstölder i kvällens Brottscentralen

Följ ämnen i artikeln