Muthanna Majid kräver staten på en miljon

Uppdaterad 2016-01-22 | Publicerad 2016-01-21

Han greps misstänkt för förberedelse till terrorbrott, men befanns oskyldig och friades från alla misstankar.

Nu kräver Mutar Muthanna Majid den svenska staten på en miljon kronor i ersättning.

– Det har varit jobbigt för honom, säger hans juridiska ombud Peter Ataseven.

22-årige Mutar Muthanna Majid har ansökt om ersättning från Justitiekanslern, JK, på en miljon kronor.

Enligt mannens biträdande jurist Peter Ataseven är det främst två faktorer som motiverar ersättningen.

– Han var misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet. Men framför allt för att han har åsamkats massmedialt lidande, eftersom att han blev utmålad som terrorist och fick sitt namn och bild publicerad, säger han.

”Blir igenkänd vart han än går”

Enligt Ataseven mår Muthanna Majid dåligt efter det som hänt.

– Det är självklart jobbigt för honom att ha varit uthängd i media som terrorist. Han försöker kämpa sig tillbaka till vardagen, dag för dag, säger Peter Ataseven och fortsätter:

– Vart han än går så vet ju folk vem han är. Han har blivit uthängd med namn och bild. Han är försatt i en svår situation.

I intervjuer efter friandet sa Muthanna Majid att han förstod polisen och att de bara skötte sitt jobb. Vad har hänt sedan dess?

– Om man har blivit felaktigt frihetsberövad så har man rätt till ersättning från Justitiekanslern och där har staten ett strikt ansvar. Ersättning utgår oavsett om rätt eller fel har gjorts i utredningen.

Hänvisar till ”35-åringen”

Peter Ataseven tror att Muthanna Majids chanser att få ersättningen är goda. I ansökan till JK hänvisar han till ett liknande uppmärksammat fall.

– Det är den så kallade 35-åringen, som blev uthängd för mordet på Anna Lindh. Där var det också den massmediala skadan som Justitiekanslern gav ersättning för.

Och enligt Ataseven har hans klient lidit ännu större skada än mannen som misstänktes för Lindh-mordet.

– Där blev ersättningen 150 000 kronor, men hans identitet förblev okänd för de flesta, till skillnad från Muthanna Majids fall. I princip hela den svenska befolkningen vet vem han här, säger han.

Frihetsberövad i tre dagar

Det var onsdagen den 18 november som Muthanna Majid anhölls i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Säkerhetspolisen, Säpo, meddelade att de höjt nivån för terrorhot i Sverige till en fyra på den femgradiga skalan och en stor polisjakt tog vid. De flesta medier publicerade namn och bild på den misstänkte, däribland Aftonbladet.

På kvällen den 19 november slog en stor polisstyrka till och grep Majid på det asylboende i Boliden där han bodde.

Tre dagar senare, efter förhör med Säpo, beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot, inte längre misstänkt för något brott.