Bromma

Föräldrar om frisläppta sexbrottslingen: ”Som en tickande bomb”

Boende kritiska efter att misstänkt serieblottare i Bromma inte häktats

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Småbarnsföräldrar beskriver Bromma som en stadsdel i skräck.

Anledningen är att en dömd sexbrottsling, tre veckor efter att han avtjänat fängelsestraffet, misstänks ha härjat på nytt – men släppts fri.

– Vi är livrädda för att röra oss i vårt område, säger mamman Sara.

Det började i påsk med att en man blottade sig för en flicka och samtidigt tilltalade henne på ett sexuellt sätt i Bromma i västra Stockholm.

När polisen på långfredagen började inse att gärningsmannens signalement stämde överens med andra sexuella ofredanden i området satte man in stora resurser.

– Man befarade att han skulle fortsätta, och behövde därför ha stopp på honom, sa en källa till Aftonbladet tidigare.

Polisen hade flera sökinsatser då det under påskhelgen fortsatte komma larm. När man på påskafton, natten mot påskdagen, grep den misstänkte serieblottaren hade han hunnit utsatta fyra flickor, enligt polisen. Samtidigt utreds det om han kan kopplas till ytterligare händelser i området.

Men dagen därpå valde åklagaren att släppa honom på fri fot.

Polisen misstänker att det är samma man som blottat sig för flera flickor.

Den misstänkte är enligt Aftonbladets uppgifter en 29-årig man som blev villkorligt frigiven från ett fängelsestraff i mitten på mars. Han hade då dömts för att i januari 2020 utsatt en kvinna för ett våldtäktsförsök när hon var ute och joggade i en skog i Bromma. Överfallet var så pass våldsamt att hon fick käken ur led.

Åsa överfölls bakifrån då hon joggade i Bromma.

Att man inte häktar en redan sexbrottsdömd man, som enligt domen är psykiskt störd, som nu vid flera tillfällen, efter tre veckor på fri fot, misstänks ha sexuellt ofredat flera barn, upprör boende i Bromma.

Carl-Henrik och Sara är båda kritiska till frisläppandet av misstänkte serieblottaren i Bromma. ”Hur kan hans rättigheter vara viktigare än våra”, säger Sara.

Aftonbladet har pratat med flera i stadsdelen.

Småbarnspappan Carl-Henrik beskriver det som att det var ett idylliskt område – fram tills nu.

– Vi vill inte att våra barn går ut själva. Min fru drar sig för att jogga ensam. Det är främst kvinnor och barn som mest är oroliga, det känns inget bra.

”Rörelsefriheten är inskränkt”

Sara, som också är boende i området och har två döttrar mellan 6-10 år, säger:

– Det började med att vi hörde att den här våldtäkten hade ägt rum för ett år sedan. Det var fruktansvärt såklart och man blir ju väldigt orolig då det inte är något som brukar hända här. Men sen var man ju lika arg och rädd som tacksam för att den här personen greps så pass snabbt och att polisen gjorde ett fantastiskt jobb, och att han hamnade bakom lås och bom så att vi kunde fortsätta som vanligt i området.

”Vi är livrädda för att röra oss i vårt område”, säger Sara som har två döttrar mellan 6-10 år.

– Men sen dök de här blottningarna upp och att det kopplas ihop med hela den här historien om våldtäkten och att det misstänks vara samma person. Han har ett bevisat våldskapital, och det gör att vi är oroliga för att röra oss i vårt område.

Både Carl-Henrik och Sara har pratat med sina respektive barn om händelserna.

– De kan inte röra sig som de kunde göra tidigare. Deras rörelsefrihet är inskränkt nu. De tvingas backa för att mannen (misstänkte serieblottaren) ska ha sina rättigheter, säger Sara.

Fram till påsklovets slut kunde barnen vara hemma eller med familjen, men nu när skolan är igång tvingas föräldrarna följa barnen till och från skolan.

– Det blir väldigt stökigt, men man kan samtidigt inte chansa, säger Carl-Henrik.

”Har han rymt från finkan pappa?”

Den misstänkte serieblottaren ska ha slagit till både på dagen och sent på kvällen. Något som gjort att barnen inte heller kan känna sig trygga när det är ljust ute, berättar Sara.

– Det har skett vid halv fyratiden, efter att de åker hem från skolan. Så barnen vågar inte vare sig gå fram eller till skolan, kompisar eller aktiviteter.

– Men att berätta för en liten tjej och att lära dem hur man ska göra mot en våldtäktsman, det är svåra samtal att ta.

Hon tillägger att boende inte bara känner oro för barnen – utan även för kvinnor då sexöverfallet som 29-åringen dömdes för var mot en vuxen kvinna.

– Jag har läst hela domen och det är ett brutalt överfall. Kvinnan fick käken ur led.

Hur reagerade dina barn när du berättade om de senaste händelserna?

– Livrädda, svårt att sova, mardrömmar. Rädda både när det handlar om de själva och hur de ska göra, och för vad som skulle hända mamma, säger Sara.

Carl-Henrik har tre döttrar i åldrarna 3-9.

– När de fick reda på att polisen tagit honom blev de jätteglada. Men sen, dagen efter, när jag sa att han tyvärr är ute igen fick jag frågan ”har han rymt från finkan pappa?”. Då var det väldigt svårt att förklara för de att nej, han har inte rymt utan de har släppt ut honom frivilligt.

”Vi vill inte att våra barn går ut själva. Min fru drar sig för att jogga ensam”, säger småbarnspappan Carl-Henrik.

Hur skulle du beskriva stämningen i området?

– Alla är oroliga och framförallt frustrerade, säger Carl-Henrik, varpå Sara tillägger:

– Oroliga, rädda, arga, och förundran över hur det kan gå till såhär. Hur kan hans rättigheter vara viktigare än våra.

”Väntar på att det ska hända igen”

De båda är kritiska mot att sexbrottslingen släppts fri.

– Man undrar, om det händer igen, vem har ansvaret? Ska det behöva ske igen? Och vem ska stå till svars för det? Ska det behöva hända ytterligare en gång för att han åka in? säger Sara.

– Det är känslan av en tickande bomb. Man sitter och väntar på att det ska hända igen, säger Carl-Henrik.

De hoppas nu att åklagaren kommer ompröva sitt beslut om att försätta mannen på fri fot, och att lagstiftaren ska höja straffvärdet för blottning mot minderåriga. Samt att åklagare som tar hand om mål där villkorligt frigivna dyker upp som misstänkta, ska kontakta frivården eller Kriminalvården för att begära en fotboja om personen inte ska häktas.

– Här och nu vill vi att man ska ta in honom eller fotboja honom för att lugna situationen i området. Men på lång sikt ska man se över hela rättsapparaten.

Carl-Henrik har varit i kontakt med både åklagaren i målet och Kriminalvården för att bland annat prata om de nya verktygen som myndigheten genom en relativt ny lag kan använda mot villkorligt frigivna, till exempel fotboja.

– Jag har fått ganska bra respons, men det verkar vara lite moment 22 med den här nya lagen.

Han berättar också att boende kommer uppta kvällsvandringar.

– Det är väldigt mycket barn i området, så folk är engagerade och oroliga.

Åklagaren: Därför släpptes han

Aftonbladet har kontaktat åklagaren som leder utredningen. Hon tog inte beslutet om att försätta honom på fri fot, utan det gjordes av en jouråklagare.

– Så jag kan inte ge närmare detaljer kring resonemangen. Men det jag kan förstå av min kollegas beslut är att de här brotten som är uppe till bedömningen nu bedöms inte ha tillräckligt högt straffvärde för att begära honom häktad, säger kammaråklagare Maria Franzén.

Kravet för att kunna begäras häktad, bortsett från särskilda undantagsfall, är att man kan dömas till minst ett års fängelse för brottet man misstänks för.

– Det är en förutsättning för att begära någon häktad, så det spelar ingen roll om han är dömd för väldigt allvarlig brottslighet innan.

Hon förklarar att man gör bedömning kring återfallsrisk och fortsatt brottslighet i steg två, efter att man tittat på om brotten uppnår minst ett års fängelse.

– Man gör ju alltid en helhetsbedömning, men man måste alltid ha ett brott på fängelsenivå för att begära någon häktade i ett sånt här ärende.

Vilket straffvärde har brotten som mannen misstänks för?

– Vad jag uppfattar på min kollega har det bedömts att det snarare ligger på bötesnivå än fängelsenivå. Man får aldrig häkta någon då, när det gäller de här brotten. Det finns situationer när man kan göra det, men då handlar det om kvalificerad flyktfara, någon som är okänd, eller inte har hemvist i landet. Då kan man häkta för dagsbotsbrott i undantagsfall, men när det gäller såna här brott måste det ligga på fängelsenivå.

29-åringen anhölls i måndags förra veckan misstänkt för ett nytt sexuellt ofredande. Men den senare utredningen avförde honom från misstankarna, varpå han också släpptes.

Mannen advokat har tidigare sagt att han medger att han varit på platserna, men nekar till brott.

Aftonbladet har sökt offrens målsägandebiträde.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dömd sexbrottsling misstänks för serieblottning – släppt på fri fot igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bromma

Stockholm

Sexualbrott