”Toppjuristen sitter inte där och gråter”

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2021-03-15

Toppjuristen häktades misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt mot en kvinnlig student.

Själv nekar han bestämt och hans advokat säger nu till Dagens Juridik att han tycker det är riktigt fel att misstankarna riktats mot honom.

– Det är rätt okej med honom. Det är inte så att han sitter där och gråter, utan han kan hantera situationen, säger hans advokat Ola Salomonsson.

Förra veckan briserade nyheten att en av Sveriges främsta jurister gripits misstänkt för en våldtäkt som ska ha inträffat på julafton. Mannen, som är en högt uppsatt toppjurist i 70-årsåldern som haft tunga poster inom rättsväsendet, greps och anhölls i måndags. Målsäganden är en ung kvinnlig student som toppjuristen varit en slags ”bonuspappa” för, som han stöttat och peppat i hennes studier.

– Min klient har haft ett grundmurat förtroende för den här mannen som är drygt 40 år äldre än hon, har kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn berättat för Aftonbladet.

Kvinnan, som var hembjuden till mannen på julafton, säger att de då drack alkohol i så stora mängder att hon däckade.

– Hon vaknar av att han har sex med henne. Hon försöker få honom att sluta men lyckas inte.

Toppjuristens advokat Ola Salomonsson.

När toppjuristen i torsdags häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt skedde det mot hans nekande.

– Inget har skett mot målsägandes vilja, sa hans advokat Ola Salomonsson under häktningsförhandlingen.

När beslutet ändå blev att han häktas under två veckor suckade han ljudligt. Dagen efter skickade toppjuristen och hans advokat in ett överklagande av tingsrättens häktningsbeslut till Svea hovrätt.

I handlingarna, som är kraftigt maskade, skriver hans advokat att toppjuristen ”genast vill försättas på fri fot”. Advokaten skriver att det inte finns stöd för åklagarens påstående om vad som hänt och att hans klient har gett en tydlig, självupplevd och sammanhängande berättelse om vad som hände på julafton.

Även juristen själv har lämnat in ett handskrivet brev på två sidor till hovrätten där han ger sin syn på saken men mycket är belagt med sekretess.

Hovrätten avslog dock toppjuristens begäran och han sitter fortsatt häktad. I en intervju med Dagens Juridik säger hans advokat att han inte, ”som vissa andra” tänker gå ut med ”vad som finns i den här utredningen” och säger att hans klient lämnat en förklaring till det som hänt och att det inte innefattar något brottsligt.

Ola Salomonsson säger att hans klient medger vissa saker:

– Men vad det är tänker jag inte kommentera.

På frågan hur hans klient mår säger han till Dagens Juridik:

– Det är rätt okej med honom. Det är inte så att han sitter där och gråter, utan han kan hantera situationen.

Under söndagen publicerades ett inlägg på en hemsida i toppjuristens namn där han skriver om skuld och oskuld. Åklagaren i ärendet, Annika Bokefors, säger:
- Den uppgiften du lämnar kring en publicering på nätet har jag i nuläget ingen annan kunskap om än den som du och andra medierepresentanter har lämnat. Misstänkt har restriktioner rörande bland annat elektronisk kommunikation.

Förra veckan sa Bokefors att hon anser bevisningen vara god. Beslag ska ha gjorts och analyserats och förutom målsägandes utsaga så har även flera vittnesförhör hållits.

– Jag känner mig trygg med att vi har sannolika skäl och nu har tingsrätten delat min uppfattning.

Åtal ska väckas den 26 mars.