Uppgifter: Anhöriga till gängkriminella i skräck efter brandattentat

”Vänder sig till polisen och ber om beskydd”

Publicerad 2023-03-06

Tre anhöriga till gängkriminella eller personer med gängkopplingar har dödats de senaste dagarna.

Nu sprider sig skräcken och flera hör av sig till polisen för att få hjälp.

– De är rädda och vill ha skydd, berättar en källa med insyn.

Två kvinnor, en i 50- och en i 18-årsåldern, dog efter att det började brinna i en lägenhet i Alby, natten mot lördagen. Den yngre kvinnan hittades på marken nedanför balkongen och tros ha hoppat för att undkomma lågorna.

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur det funnits en misstanke om att branden varit anlagd och att en brandfarlig vätska eventuellt använts.

De misstankarna ska nu ha konkretiserats.

Vittnen såg en bil lämna platsen i samband med branden. Där bilen stått, utanför huset, hittades någon form av brännmärken. Sannolikt har en lättantändlig vätska sprutats på lägenhetsdörren eller ner i brevinkastet, vilken man sedan tänt eld på, berättar en poliskälla för Aftonbladet.

– Allt tyder på mordbrand. Att man förmodligen hällt in vätskan i brevinkastet. Slänger man sig ut från en balkong tyder det också på att ingen annan utväg fanns, säger källan.

Två kvinnor dog i lägenhetsbranden i Alby.

Kopplingar till ”Kurdiska räven” och ”Greken”

Attentatet mot familjen som bodde i lägenheten tros vara riktat mot en person med kopplingar till den pågående konflikten mellan Rawa Majid, kallad ”Kurdiska räven”, och ”Greken”, erfar Aftonbladet.

Vid polisens regionledningscentral vill man inte bekräfta uppgifterna om att det rör sig om ett attentat.

– Vi är tidigt i en förundersökning och har ännu inte kunnat göra en teknisk undersökning av bostaden. Ryktesspridning kommer inte främja utredningsarbetet och möjligheten att nå framgång i utredningen, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Mordet i Tullinge ska också ha kopplingar till händelserna i Alby, enligt Aftonbladets uppgifter.

Anhöriga söker skydd

Det misstänkta brandattentatet, som utreds som mord alternativt mordbrand, ska också ha kopplingar till mordet i Tullinge, där en pappa till en gängkriminell sköts ihjäl i vad polisen tror är en hämndaktion i konflikten mellan Rawa Majid och Greken.

Tre anhöriga till personer med kopplingar till kriminella nätverk är döda. Samtliga tros ha attackerats för att komma åt en anhörig, en egentlig måltavla. På samma sätt har flera anhörigas bostadsadresser beskjutits under inledningen av 2023.

Utvecklingen har gjort att anhöriga till flera gängkriminella har hört av sig till polisen för att få hjälp och skydd, enligt Aftonbladets uppgifter.

Bland annat ska anhöriga till en person med en framträdande roll i ett av de större nätverken ha hört av sig och bett om att få hjälp med beskydd från polisen. Han dömdes nyligen i ett högprofilerat mål och nätverket han tillhör står på ena sidan i den större konflikten, utan att vara direkt underställt vare sig Rawa Majid eller Greken.

– Antingen har man mottagit konkreta hot eller så är det en allmän känsla efter allt som hänt nu som ligger bakom. Men de är rädda och vill ha skydd, säger en källa.

Ytterligare anhöriga till gängkriminella ska ha hört av sig med liknande förfrågningar.

Vid polisen vill man inte kommentera uppgifterna.

– När det gäller skyddsåtgärder och hur vi arbetar är det inget vi kommenterar. Generellt ser vi en större hänsynslöshet hos personer kopplade till kriminella nätverk – självklart ökar det oron, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Polisen vill ha tips

För den misstänkta mordbranden i Alby har polisen ännu inte kunnat gripa någon. Utöver de två avlidna kvinnorna skadades ytterligare tre personer som fick föras till sjukhus. Under helgen har de kunnat prata med polisen.

Lägenheten där det brann är fortfarande avspärrad och i Alby genomför polisen dörrknackning. Man ber också allmänheten om hjälp och uppmanar de som har uppgifter om branden att höra av sig på telefonnummer 114 14 eller via polisen.se.

Erik Melin

Följ ämnen i artikeln