Tidigare advokat åtalas för läcka till gängkriminella

Publicerad 2022-03-31

Under aliaset ”Prinsen” ska den tidigare advokaten ha läckt hemlig information till gängkriminella.

Genom Encrochat kunde polisen koppla chattar till advokaten – som nu åtalas.

Han är misstänkt för brott mot yppandeförbud.

Det kriminella Vårbynätverket kopplas till flera mord och mordförsök.

Polisen har beskrivit det som ett extremt välorganiserat och toppstyrt nätverk som har en tydlig påverkan på lokalsamhället.

Det var i samband med att fransk polis knäckte den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat som de hittade chattar mellan kriminella personer och två andra personer som gick under namnet ”Kungen” och ”Prinsen”.

Polisen riktade misstankarna mot två advokater i Stockholmsområdet som är kända för att försvara gängkriminella i brottmål.

De misstänktes för att ha läckt hemliga uppgifter under namnen ”Kungen” och ”Prinsen” till Vårbynätverket och dess ledare Chihab Lamouri.

Lamouri dömdes i hovrätten till 17 år och tio månaders fängelse för brott i den stora Vårbyhärvan.

Åtalas för att ha läckt information

Nu har en av advokaterna, ”Prinsen”, åtalats misstänkt för brott mot yppandeförbud, ett brott som kan ge böter. Det framgår i handlingar som kommit in till Södertörns tingsrätt.

Enligt åtalet har advokaten förmedlat sekretessbelagd information och begått gärningen med uppsåt.

– Jag bedömer att det är ett brott som jag kan bevisa och därför väcker jag åtal, säger kammaråklagare Evamari Häggkvist.

I polisens förundersökning står det bland annat att ”Prinsens” genom Encrochat diskuterat bevisning och läckt information från en förundersökning om mordet på Circle K i Kungens Kurva. Advokaten företrädde den misstänkte.

Polisen på plats vid Circle K i Kungens kurva efter dödsskjutningen.

”Har aldrig använt en Encrotelefon”

I polisutredningen står det att advokaten som kallade sig för ”Prinsen” har varit belagd med yppandeförbud men brutit mot detta. Han ska ha förmedlat information till Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri samtidigt som han varit belagd med yppandeförbud.

”Prinsen” misstänks även för skyddande av brottsling.

I förhör uppger ”Prinsen” att han aldrig har använt en Encrotelefon.

– Jag har aldrig använt nån Encrotelefon, säger han i förhör.

Den andre advokaten, som går under namnet ”Kungen”, anses också ha spridit hemliga uppgifter samt kommunicerat med Vårbynätverket via Encrochat.

Utredningen mot ”Kungen” pågår fortfarande. Han är för tillfället häktad misstänkt för medhjälp till förberedelse till mord.

– Han är häktad och utredningen är inte färdig, säger hon.

”Nätverkskriminella i kostym”

Båda advokaterna uteslöts ur advokatsamfundet förra året. Enligt samfundets disciplinnämnd var det bevisat att de båda hade läckt information.

”Nämnden har i det nu meddelade beslutet uteslutit advokaterna ur Advokatsamfundet och förordnat att beslutet genast ska verkställas. Beslutet är enhälligt”, meddelade Advokatsamfundet förra året.

Åklagare vid Södertörns åklagarkammare skrev följande i samband med att de anmälde de båda männen till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

”Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym”, skrev åklagaren i samband med anmälan.

De båda advokaterna har nekat till brott.