GW om utredningen: ”Det finns konstigheter”

Publicerad 2017-11-02

Anna Spång-Lyng, 32, hittades död den 5 oktober 2016. En utredning om mord inleddes men lades ner trots att det fanns många frågetecken kvar.

Men efter att fallet togs upp i Veckans brott i SVT förra veckan har förundersökningen återupptagits.

– Så länge man inte kan utesluta ett mord med absolut säkerhet ska det betraktas som ett mord, säger Leif GW Persson i Veckans brott i SVT.

Det var på familjegården i Falkenberg som Anna Spång-Lyng hittades död på morgonen den 5 oktober förra året. Hon hade ytterkläder på sig men var barfota, trots att hon hittades utomhus vid huset där Annas sovrum var.

Hon var enligt familjen blodig i ansiktet och polisen utredde fallet som mord.

Men förundersökningen lades ner eftersom rättsläkaren konstaterade att det inte framkommit något som talade för att någon annan person legat bakom dödsfallet.

– Det är tungt vägande fakta vad rättsläkaren säger på plats. Det är även tungt vad kriminalteknikerna gör för bedömning. Sammantaget landade jag i slutsatsen att det här är inget mord, sa Cecilia Bergstén, chef för grova brott vid Halmstadpolisen, Veckans brott i förra veckan.

Familjen kritisk till polisens agerande

Men Annas föräldrar var skeptiska till beslutet att lägga ner mordutredningen. Frågetecknen hopade sig kring dotterns beteende som stack ut från det normala. Som att hon ska ha druckit vin sent på kvällen när hon dagen efter skulle köra bil, varför det stod ett vinglas och en bag in box på en utrymningsbalkong utanför Annas fönster där hon aldrig brukade sitta och hur det kom sig att hon som var höjdrädd klättrade på taket utanför sitt rum.

Några tekniska spår skickades inte på analys, bara en person hördes om fallet och något svar på dödsorsaken hade heller inte kommit när utredningen lades ner.

Dessutom fanns uppgifter om en hotbild mot Anna Spång-Lyng.

– Hon var rädd, och det hade hon varit tidigare också, säger Git Spång i Veckans brott.

Kritik från tidigare kriminaltekniker

Föräldrarna tog hjälp av den pensionerade kriminalteknikern Sonny Björk som är kritisk till hur utredningen gått till. Han tycker att polisen borde ha analyserat vissa spår i Annas rum som skulle kunna vara blod. Men vad det var för fläckar på tapeten undersöktes inte.

– Hade jag varit involverad i det här hade det aldrig blivit avskrivet på de här premisserna, säger Sonny Björk i Veckans brott.

Även Leif GW Persson är kritisk till hur utredningsarbetet skedde i början.

– Jag vill understryka en sak: jag utesluter inte att det handlar om en olyckshändelse. Men det finns några konstigheter och frågetecken som borde gå att räta ut, säger Leif GW Persson i Veckans brott i SVT.

Fallet tas upp igen

Men efter programmet har förundersökningen återupptagits och en specialenhet med nya utredare från Göteborg har gjort en teknisk undersökning på platsen.

– Vi har återupptagit förundersökningen i ärendet. Vi kommer att göra en genomlysning vad som gjorts, vad vi borde göra och vad vi kan göra, säger Helena Trolläng, chef på utredningsenheten i Väst till Hallands Nyheter.

– Inriktningen är att titta på allt som gjorts med nya ögon och vända på alla stenar, säger Trolläng till tidningen.

”Uppenbart att det inte är en olyckshändelse”

Annas familj har nu fått ett målsägandebiträde förordnat – advokat Anton Strand som även har varit inkopplad på fallet under lång tid.

– Det var en fullständigt urusel utredning, säger han.

– Jag har själv gjort brottsplatsundersökning med kriminaltekniker och det finns så mycket konstigheter att det är på sin plats att återuppta förundersökningen och göra en utredning värd namnet, säger Strand till Aftonbladet.

Utredningen rubriceras just nu som vållande till annans död men han tror att det kan komma att omrubriceras till mord.

– När man sätter sig in i alla detaljer i dödsfallet är det uppenbart att det inte är en olyckshändelse, säger Anton Strand.

Familjen är positiv till att utredningen tas upp. Något besked om hur lång tid den nya utredningen kommer att ta har de ännu inte fått.

– Det viktiga nu är att familjen har möjlighet att få svar på de frågor som de har, säger Strand.