Lurade ut Madeleine, 61, på utflykt – då mördade de henne

Uppdaterad 2019-04-22 | Publicerad 2017-02-10

Madeleine, 61, hittades mördad i ett vattenfyllt gruvhål i Dalarna.

Snart pekade spåren mot ett kompisgäng på elva personer.

Sex av dem dömdes i dag till långa fängelsestraff.

Tack vare att en av de åtalade, en nu 21-årig kvinna, började berättade har polisens utredare fått en bild av vad det var som hände.

Madeleine, 61, var redan anmäld försvunnen när hennes kropp hittades i ett gruvhål i Långshyttan i juli i fjol.

Polisen kunde snart ringa in några av de misstänkta. Samtliga var bekanta med henne, och skyldiga henne pengar, någon uppåt 100 000 kronor. För att få tillbaka sina pengar hade Madeleine pratat om att skicka folk som skulle driva in skulderna. Det var det gänget skulle avvärja. Motivet var ekonomiskt.

Lurades med på grillfest

De bjöd in Madeleine på en grillfest – men planen var att döda henne.

Först satt de hemma hos en av männen och planerade mordet. De pratade bland annat om att köpa rep, samt hur de skulle dränka Madeleine i sjön. En idé var att åka hem till henne den 16 juni, ta sig in via balkongen och döda henne med en yxa. Men den planen ändrades och de kom överens att locka med henne på utflykt och mörda henne där.

Därför bjöd de först med henne på en fisketur. Men hon tackade nej eftersom det regnade. Då föreslog de en grillfest i stället. När hon tackade ja rusade de iväg för att köpa grilltillbehör, bland annat kött och sprit – men också rep, kniv och sopsäckar.

”Nu har vi henne”

Den 17 juni i fjol hämtade de Madeleine med bil och åkte till en grillplats vid en sjö, där de grillade kött.

En i gänget skickade ett sms till en annan: ”Nu har vi henne i bilen jipiii blod kram”.

Efter grillfesten ströp de Madeleine med en flagglina när hon satt i baksätet i en av de misstänktas bil. De spelade låten ”Forever Angel” - och ingen i bilen sa ett ord när hon blev överfallen bakifrån och snaran drogs åt.

När hon förlorat medvetandet knivhöggs hon till döds.

Madeleines kropp dumpades sedan i ett vattenfyllt gruvhål i Rällingsberg, utanför Långshyttan i Hedemora kommun.

Efter mordet åkte några av de misstänkta till offrets lägenhet, stal flera saker och tog ut pengar från Madeleines bankkonto med hjälp av hennes bankdosa.

Stal hennes bankkort

Bland annat åkte de till McDonalds och åt efter mordet och betalade med hennes kort, enligt polisens utredning.

Dagen efter åkte flera misstänkta till köpcentret Kupolen och handlade kläder för cirka 6 000 kronor.

Under rättegången yrkade åklagaren på långa fängelsestraff för de sex personerna som åtalades för mord. Åklagaren ville att 26-åringen, som ska ha hållit i kniven, döms till livstids fängelse för mord.

För de andra två mordåtalade männen, 24 och 21 år, yrkade åklagaren på 18 års fängelse, och för den mordåtalade kvinnan krävde han ett något lindrigare straff, 12 år.

För de två som misstänks för medhjälp föreslog åklagaren fängelse i 10 respektive 12-13 år.

Ingen allvarlig psykiskt störd

I slutet av december i fjol meddelade Falu tingsrätt beslut i målet: tre män och en kvinna kommer att dömas för mord och två män för medhjälp till mord. Övriga fem var då släppta på fri fot.

De sex huvudmisstänkta har genomgått rättspsykiatrisk utredning. Utredningen visade att mannen som högg med kniven lider av en psykisk störning, men inte av så allvarlig art att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

De övriga bedömdes inte lida av allvarliga psykiska störningar.

I dag meddelade Falu tingsrätt påföljden – tio av de elva misstänkta döms. Endast en kvinna frias helt.

ANNONS