Teorin: Gängkrig bakom morden

Polisen misstänker samband mellan Stockholmsskjutningarna

Uppdaterad 2017-02-10 | Publicerad 2016-12-14

De senaste veckorna har flera mord och skjutningar ägt rum i Stockholmsområdet.

Polisen tror att det som sker är ett pågående gängkrig, drivet av hämndbegär.

– De här grupperna har ett extremt stort våldskapital, säger en poliskälla.

För knappt två veckor sedan mördades två bröder när de befann sig på ett café i Rinkeby. Minst två gärningsmän störtade in i lokalen och avlossade ett stort antal skott mot de försvarslösa bröderna, innan de försvann i en vit bil med tonade rutor.

Ingen person har gripits för dubbelmordet.

Mordet på bröderna kopplas, som Aftonbladet berättat om tidigare, till ett väpnat rån sommaren 2015.

Samma vecka som rånet inträffade flera skottlossningar i Järva-området. Bland annat mordet på en 19-årig man i Bromsten, och två dagar senare ett mord på en 16-årig pojke vid en bensinstation vid Brommaplan.

Flera skottlossningar

Sedan dubbelmordet på bröderna den 2 december har flera skottlossningar ägt rum.

Natten till i går sköts en man i 20-årsåldern med flera skott i sin bil i Hjulsta. Mannen, som inte fick livshotande skador, lyckades själv ta sig till sjukhus.

Under tisdagskvällen fick polisen larm om en ny skottlossning vid ett skogsparti i Tensta. På plats fann man en ung man, bosatt i södra Sverige, med flera skottskador, bland annat i ansiktet.

Senare under natten greps två personer, misstänkta för delaktighet vid skjutningen, som rubriceras som mordförsök.

Polisen tror alltså, enligt Aftonbladets källor, att det finns ett samband mellan samtliga dessa mord och mordförsök. Det handlar, enligt uppgifter till Aftonbladet, om två grupperingar som strider.

Försvann från området

De två mordoffren sommaren 2015, 16-åringen och 19-åringen, kopplas till varsin av grupperna, genom släktskap – de mördade har bröder som ingår i varsin gruppering. Efter det andra mordet, det vid Brommaplan, försvann den ena gruppen från Järvaområdet efter att de blivit persona non grata (inte önskvärda personer).

Enligt polisens teori är det personer ur den gruppen som nu kommit tillbaka till, och som ligger bakom dubbelmordet på Café Mynta i Rinkeby.

Som en följd av detta besköts personer med kopplingar till återvändargruppen i Hjulsta, och dagen därpå i Tensta – som en hämnd för dubbelmordet i Rinkeby.

Polisen befarar att våldsspiralen inte är över – utan att våldet kommer fortsätta.

– Det här är två grupper med extremt högt våldskapital, säger en person med insyn till Aftonbladet.

”Tittar på eventuella samband”

Mats Eriksson är talesperson för polisen i Stockholm. Han säger att polisen inte vill ”låsa sig” vid någon teori om mordet eller skjutningarna.

– Vi tittar naturligtvis på eventuella samband och mellan de här händelserna, vad har de gemensamt, och vad har de inte gemensamt?

Uppgifterna om att de inblandade tillhör två stridande grupperingar vill han inte kommentera.

– Vi tittar på alla möjliga aspekter och infallsvinklar.

Sveriges dödligaste plats: ”Handlar om
makt”