Så kan mordpatrullerna stoppas

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Åklagare Lisa Åberg föreslår två åtgärder för att komma tillrätta med skjutningar på allmän plats – fler övervakningskameror och registrerade kontantkort.

– Polisen i London har stor hjälp av övervakningskameror. De kan direkt se var en person tar vägen om ett brott inträffar på allmän plats, säger Lisa Åberg, åklagare.

Brödratrion har varit misstänkt för inblandning i flera mordärenden i Malmö. Men de har aldrig dömts för något mord. En förklaring kan vara att de är oskyldiga – en annan att det rör sig om brott som är svåra att utreda.

Lisa Åberg, Senior åklagare, förklarar att gängrelaterad brottslighet ofta har låg uppklarningsstatisk eftersom det finns en tystnadskultur och rädsla för att vittna. Hon menar också att rättsväsendet ibland saknar de verktyg som krävs för fällande domar.

Åberg föreslår därför två åtgärder för att minska skjutningar på allmän plats – övervakningskameror och registrerade kontantkort.

I ett samarbete med polisen i England för att lösa mordet på 36-årige Flamur Beqiri, har hon sett hur de använder övervakningskameror.

– De har en fantastisk hjälp av det. Äger ett brott rum på allmänplats vet de exakt vilka kameror de ska titta på och har helt andra förutsättningar för att lösa det, säger Åberg.

Frustration över motståndet

Om exempelvis en skjutning inträffar på allmän plats kan Londonpolisen direkt gå in och titta åt vilket håll skytten flytt, hur denne var klädd och vilket fordon han kanske använde.

Lisa Åberg vill se ökad kameraövervakning och registrerade kontantkort, för att lättare kunna utreda skjutningar på allmän plats.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lisa Åberg vill se ökad kameraövervakning och registrerade kontantkort, för att lättare kunna utreda skjutningar på allmän plats.

Åberg är frustrerad över att det finns ett stort motståndet mot kameraövervakning i Sverige – trots att det sker fler skjutningar på allmän plats här än vad det exempelvis gör i England.

– Jag skulle vilja se större politisk debatt om detta i framtiden.

Argumentet att det skulle vara integritetskränkande är överdrivet, menar hon.

– Det är inget som polisen sparar. Om kameror spelar in något som ingen tittar på och sedan det raderas efter 30 dagar – mot vem är det ett integritetsbrott egentligen?
Åberg efterlyser också en möjlighet att lättare ta del av kriminellas kommunikation. Förutom krypterade telefoner används ofta kontantkort som är svåra att spåra. Därför tycker hon att Sverige ska ha ett system där man måste legitimera sig när man köper ett kontantkort – så att användaren registreras.

– Även om kriminella löser det så att det är en springpojke som köper kortet så har polisen något att börja med då i alla fall. Då kan man börja med att höra denne.

Foto: polisen
Efter mordet på Karolin Hakim publicerade polisen en bild på den misstänkte. Nu har den yngsta brodern i trion – en 22-åring – häktats för mordet.
Publicerad:

LÄS VIDARE