Sommarstugemorden i Arboga

Arbogakvinnan frias för tidigare makens död – döms ändå till livstid

Av: 

Johanna Rapp

Eric Tagesson

KRIM

Johanna Möller dömdes av tingsrätten till livstids fängelse.

Nu väljer hovrätten att frikänna Möller från anstiftan till mord på hennes tidigare make Aki Paasila. Däremot döms hon för att ha försökt få andra personer att mörda honom.

– Vi menar att det finns osäkerheter – dels beträffande hur Johanna Möllers make faktiskt dog, dels om det var ett mord, säger Anne Mellqvist, hovrättsråd.

– Ni måste skynda er, säger kvinnan gång på gång till SOS Alarm.

Det är den 3 augusti 2016 och kvinnan i 65-årsåldern har attackerats med kniv i sin säng, i sommarstugan utanför Arboga.

– Jag tror någon varit inne och skadat oss. Min man ligger i sängen, jag tror han är död, säger kvinnan till SOS.

Kvinnan förs med ambulans till sjukhus, men hennes make Görans liv går inte att rädda.

Ett år tidigare inträffade ett annat dödsfall vid sommarstugan i Arboga, då dotterns man, 42-åriga Aki Paasila, hittades i vattnet vid bryggan en bit från huset. Dödsfallet beskrivs som en olycka utan någon brottsmisstanke och kvinnan i 65-årsåldern och hennes make får reda på att svärsonen dött genom att läsa om det i lokaltidningen.

Johanna Möllers ekonomiska kris

Under året som gått sedan dess har många saker inträffat i familjen, kopplade till deras dotter Johanna Möller, då 41 år gammal.

I juni avslöjade Eskilstuna-Kuriren hur Johanna Möller, när hon var chef för ett HVB-hem, haft sex med två flyktingpojkar som bodde på boendet. Hon misstänktes ha utnyttjat sin ställning för att tvinga pojkarna till sex.

Dessutom hade hennes föräldrar tröttnat på att hjälpa dottern ekonomiskt och menade att hon var tvungen att börja stå på egna ben.

I juli månad fick Johanna Möller reda på att hon inte skulle få någon livförsäkring utbetalad från försäkringsbolaget If gällande maken Aki Paasilas död. En livförsäkring som uppgått till 2,5 miljoner kronor och som hade tecknats samma år, 2015, som maken hittades död.

Dessutom hade den så kallade sexskandalen med flyktingpojkarna börjat få konsekvenser för dottern och hennes företag som arbetade med att placera ut ensamkommande.

Möllers förklaringar – efter morden

13 dagar efter attacken vid sommarstugan greps Johanna Möller och hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi, misstänkta för att ligga bakom dådet. Tre dagar senare försattes de på fri fot.

Johanna Möller åkte till Thailand på semester och Mohammad Rajabi körde mot Norge. Där möttes paret drygt en vecka senare och det är också där polisen grep dem för andra gången, på ett hotellrum i Trondheim. Under tiden de varit fria har polisen fortsatt att samla in bevis mot paret, bland annat i form av avlyssningar.

Dagen innan Johanna och Mohammad greps i Norge har man också beslutat att ta upp förundersökningen kring Aki Paasilas död på nytt och man rubricerar nu händelsen som mord och försök till grovt bedrägeri.

Nekar till brott

Under hela utredningens gång kommer Johanna Möller, nu 43 år gammal, att neka till brott: hon har varken mördat sin pappa, sin make eller försökt mörda sin mamma. Hon har inte heller upprättat en livförsäkring i makens namn, menar hon.

Men Mohammad Rajabi erkänner till slut han att han tog sig in i Johanna Möllers föräldrars sommarstuga och knivhögg hennes föräldrar. Han berättar att det är Johanna Möller som övertalat honom att genomföra attacken.

Själv kommer Johanna Möller med ett stort antal förklaringar om vad hon gjort under kvällen hennes föräldrar attackerades och var hon varit i stället: hon har påstått sig vara med sina barn, sålt sex, varit och handlat. Men tingsrätten tror inte på någon av hennes förklaringar. Inte heller tror de på henne när hon säger att hon inte haft något att göra med Aki Paasilas död, utan Västmanlands tingsrätt dömer henne för anstiftan av mord på maken.

Döms av hovrätten

Tingsrätten dömde Johanna Möller till livstids fängelse för mord och försök till mord (föräldrarna), anstiftan av mord (maken) samt stämpling till mord i några fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning och hot mot tjänsteman till fängelse på livstid.

Mohammad Rajabi, som ännu inte fyllt 21 år vid tidpunkten för dådet, döms till 14 års fängelse, vilket är maxstraff för hans ålder.

På tisdagen föll hovrättens dom. Johanna Möller döms till livstids fängelse för mordet på hennes pappa och mordförsöket på hennes mamma. Däremot frikänns hon för anstiftan till mordet på den tidigare maken Aki Paasila.

Hon döms, däremot, för att vid tre olika tillfällen försökt förmå personer att döda Aki Paasila – ett brott som heter stämpling till mord.

”Fara för brottens fullbordan har inte i något av fallen varit ringa”, skriver rätten.

Hon frikänns också från misstankarna om grovt bedrägeri.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom för Mohammad Rajabi.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Sommarstugemorden i Arboga

LÄS VIDARE

”Hon kommer gå till den svenska kriminalhistorien”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarstugemorden i Arboga

Johanna Möller

Mohammad Rajabi

Våldsbrott

Arboga