Kalla fall-gruppen har nästan 200 ouppklarade mord att utreda

Publicerad 2018-03-30

193 olösta mordfall.

Det är vad Stockholmpolisens Kalla fall-grupp har på sitt bord just nu.

Ambitionen: att alla fall ska granskas på nytt.

– Det är oerhört viktigt att alla som är drabbade av ett brott ska känna att Kalla fall förr eller senare kommer granska deras ärende igen och sedan beroende på vad man kommer fram till vidta åtgärder, säger Mats Pettersson, förundersökningledare på Kalla fall.

10 juli, 1985. En man född 1959 hittas död i sin lägenhet, på Eggegrundsvägen i södra Stockholm. Han har dödats med ett stickvapen. Mördaren är fortfarande på fri fot.

Det är det äldsta fallet som region Stockholms Kalla fall-grupp har på sitt bord, ett av 193 olösta mord i Stockholmsområdet mellan 1985 och 2016, Palmemordet borträknat, som bekant utreds det av en egen grupp.

Kalla fall-gruppen kliver in när de som ursprungligen utrett mordet känner att man inte kommer längre. Gruppen, som i dag består av fyra poliser, har sedan 2016 utvecklat ett system som innebär att utredningen då måste omfatta vissa delar: det handlar om förhör, tjänsteanteckningar, teknisk bevisning, digitalt material och en redogörelse över eventuella hemliga tvångsmedel.

– Utredaren ska också skriva en sammanfattning om hur man jobbat och vad som gjorts för att göra det lätt för oss att checka av och strategiskt veta hur de jobbat, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare på Kalla fall.

Dessutom samarbetar gruppen nära med det forensiska analysteamet som finns i Stockholm och man försöker också effektivisera arbetet genom att utveckla samarbetet med NFC, Nationellt forensiskt centrum. Detta så att de kan vänta på svaren från tekniska undersökningar, samtidigt som de parallellt arbetar aktivt med ett annat fall.

– Vi måste involvera NFC, så att det finns ett system för hur granskningarna ska effektiviseras, för alla ärenden vi har ska granskas någon gång, säger Mats Pettersson.

”Letar efter fel och brister”

Mordutredningen hamnar sedan i Kalla falls arkiv och gruppen går sedan regelbundet igenom de fall som de har på sitt bord.

– Vi försöker skapa ett system så att alla ärenden blir lika behandlade, säger Mats Petersson.

Kalla fall granskar sedan fallen genom att en i gruppen läser igenom utredningen och sedan presenterar innehållet för de övriga i teamet. Det handlar om att se vad som skulle kunna göras för att komma närmare en lösning i mordfallen, eller om man anser att alla åtgärder som redan tagits är nödvändiga i nuläget.

– Vi går igenom utredningen och ser om det finns någonting som inte är gjort. Vi letar efter fel och brister eller nya ingångar, säger Mats Pettersson och tillägger:

– Ibland kan det kan hända att utredarna fått tunnelseende, eller att ny information tillkommit. Ibland kan det handla om att höra personer som inte hörts, eller att följa upp spår. Det kan också vara så att ursprungsutredarna inte fått tillräckligt med tid eller resurser för att jobba sammanhängande med fallet.

Tiden kan hjälpa till

Just nu arbetar gruppen bland annat med mordet på 46-årige Christina Olofsson, som mördades vintern 1996 på Wisby hotell, där hon arbetade. De har hållit runt 80 förhör och dna-topsat ett antal potentiella gärningsmän.

– Efter att vi börjat jobba med ärendet har vi upptäckt nya omständigheter och vi kunde också se saker som inte gjorts. När vi väl satte igång kom också nya uppgifter in som gjort att vi kunnat höra ännu fler och vi har nu en lite annorlunda bild av vad som hänt, säger Pettersson.

Många av fallen gruppen har på sitt bord är från 80- och 90-talet, och att så lång tid gått sedan brotten begåtts kan försvåra utredningen. Folk glömmer saker, minns annorlunda, vittnen eller misstänkta kan ha dött, eller lämnat landet.

Men ibland kan tiden som gått vara positiv.

– I Gotlandsärendet har tiden hjälpt till. Det har gjort att människor är villiga att hjälpa till och prata och där är tidsaspekten positiv.

Alla fall ska granskas

Målet för gruppen är att alla fall ska gås igenom på nytt – alltifrån de mer uppmärksammade till de som inte skapat några större rubriker. Och enligt Mats Pettersson är det tålamod som krävs för gruppen.

– Innan man granskat ett fall är det alltid svårt att göra en bedömning av vad som behöver göras. Men det är oerhört viktigt att alla som är drabbade av ett brott ska känna att Kalla fall förr eller senare kommer att granska deras ärende igen och sedan, beroende på vad man kommer fram till, vidta åtgärder.