Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Man häktad för stöldkuppen i Strängnäs

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Det har gått över sex veckor sedan Domkyrkan i Strängnäs utsattes för en spektakulär stöldkupp och begravningsregalier från 1600-talet stals.

Under fredagen häktades en 21-årig man på sannolika skäl misstänkt för grov stöld.

Mannen nekar till inblandning men åklagaren säger till Efterlyst att man misstänker att mannen är en av huvudpersonerna bakom gärningen.

Den 31 juli kom larmet från Domkyrkan i Strängnäs: en monter hade slagits sönder och begravningsregalier från 1600-talet, tillhörande kung Karl IX och hans andra hustru, drottning Kristina den äldre, hade stulits.

Efter stölden har vittnen sett två män lämna kyrkan genom huvudentrén och sedan hoppa på två damcyklar som stått parkerade nära kyrkan.

Därefter har cyklarna dumpats i Bo Setterlinds park, där en vit båt legat förtöjd och som gärningsmännen misstänks ha flytt i.

Nu väljer polisen att gå ut i Efterlyst med bilder på flykt-cyklarna och flykt-båten i hopp om att någon ska känna igen fordonen, antingen från själva stöldtillfället eller från något tidigare tillfälle i Strängnästrakten.

– Vi tror att gärningsmännen måste ha besökt Strängnäs tidigare och att de också kan ha rört sig med båt innan och helt enkelt rekat i området. Så vi är väldigt intresserade av den här båten och cyklarna, säger åklagare Reena Devgun, på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till Efterlyst.

Man begärs häktad

Under onsdagseftermiddagen anhölls en man och på fredagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för grov stöld.

Mannen är i 20-årsåldern och från en kommun i Stockholms län.

Han är sedan tidigare inte dömd för allvarligare brottslighet. Man har än så länge inte haft några längre förhör med mannen, utan det kommer att ske efter häktningsförhandlingarna.

– Det här är ett led i att klara upp den här gärningen och vi hoppas kunna knyta fler personer till gärningen. Vi arbetar fortfarande aktivt med att återfinna godset, har åklagare Reena Devgun tidigare sagt till Efterlyst.

Efter häktningsförhandlingen betonade hon återigen intresset för 21-åringen.

– Han är väldigt intressant i utredningen och jag menar att det här är ett steg närmare att vi ska kunna klara upp den här gärningen, säger kammaråklagare Reena Devgun till TT.

Från polisens sida misstänker man att stöldkuppen varit noga planerad. Man har ännu inte hittat föremålen, vilket ses som högprioriterat.

– Det faktum att det är så unika föremål talar för att det är ett beställningsjobb, men vi arbetar brett och med flera spår och utesluter egentligen ingenting i den här utredningen, säger Reena Devgun till Efterlyst.

Åtal ska vara väckt senast 28 september.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya bilderna från stöldkuppen mot domkyrkan i Strängnäs

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Brott

Strängnäs