Dom efter misstänkt våldtäkt mot lärare

Uppdaterad 2019-02-07 | Publicerad 2018-11-30

En gymnasieelev åtalades för våldtäkt mot en lärare på en skola i Småland.

Han misstänktes även för sexuellt ofredande samt för att ha hotat läraren på Snapchat.

I dag dömdes eleven till fängelse i två år.

Eleven åtalades 1 november i år på tre åtalspunkter: den ena är våldtäkt, då eleven misstänks ha begått en sexuell handling mot en lärare som kan jämställas med våldtäkt, inne i skolans lokaler.

De övriga två åtalspunkterna är olaga hot - som handlar om att han misstänks ha hotat läraren via Snapchat, samt sexuellt ofredande, då han misstänktes för att vid ett tillfälle antastat läraren genom att ta på hennes kropp.

Enligt åtalet misstänktes eleven ha använt våld, föst in läraren in i ett rum , låst dörren och sedan förgripit sig på läraren.

Döms på nio punkter

Åklagaren har yrkat på två års fängelse för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga hot.

Eleven har nekat till brottet, som enligt åtalet inträffat i september på en gymnasieskola i Småland.

Klockan 14 i dag meddelade tingsrätten sin dom: eleven döms till fängelse i två år.

Tingsrätten dömer honom för samtliga brott som han misstänktes begått mot läraren, det vill säga våldtäkt, olaga hot och sexuellt ofredande, samt för sex andra brott som begåtts tidigare och i andra sammanhang, bland annat rattfylleri och olovlig körning.

Tingsrätten har bedömt att målsäganden är trovärdig och att hon lämnat tillförlitliga uppgifter som sammantaget med beaktande av den skriftliga bevisningen och de av åklagaren åberopade vittnesmålen utgör sådan bevisning att åtalet i dessa delar är styrkt. Den sexuella handling målsäganden utsatts för är att jämställa med samlag och ska bedömas som våldtäkt”, står det i domen.

Eleven ska även betala skadestånd till läraren på 110 000 kronor.

Följ ämnen i artikeln