Dubbelmordet: ”Det fanns en tredje gärningsman”

De två männen som sköts ihjäl av 68-åringen i Vallåkra hade en medhjälpare.

Det hävdar 68-åringens försvarsadvokat. Den tredje gärningsmannen ska ha tagit sig in via källaren.

– Att rutan krossades kan ha varit en avledningsmanöver. Och så skulle en annan person angripa 68-åringen bakifrån, säger advokaten Lars Kruse.

I Helsingborgs tingsrätt pågår rättegången mot den 68-årige man som misstänks för dubbelmord på två bröder.

De två männen kom till 68-åringens gård i Vallåkra utanför Helsinborg sent en kväll i oktober förra året. De var maskerade och beväpnade med ett järnrör och en kockkniv.

När männen krossade fönsterrutan på ytterdörren såg 68-åringen ingen annan utväg än att skjuta, säger mannens ena försvarsadvokat, Lars Kruse.

– Detta är inget annat än nödvärn. Han är rädd för sitt liv, säger Lars Kruse.

Bröderna, 21 och 24 år gamla, dör av skotten.

”En avledningsmanöver”

Lars Kruse hävdar att det fanns en ytterligare person på plats som skulle attackera 68-åringen. Denne ska ha tagit sig in via källaren och redan ha varit inne i huset när bröderna krossade fönsterrutan på ytterdörren.

– Jag hävdar att det var en avledningsmanöver. Det kan mycket väl ha varit så att den andre skulle angripa mannen bakifrån, säger Lars Kruse.

Källardörren var olåst och när polispatrullen avsökte huset hittades spår från en ytterligare person. Spåren ska, enligt Lars Kruse, ha lett från huset genom skogen och ned till Vallåkra samhälle.

– Det ser ut som om den tredje personen blev upplockad med bil eller taxi.

Vapenskåp stals

Några veckor efter dödsskjutningen gjorde någon inbrott i 68-åringens hus och stal hans vapenskåp.

Enligt Lars Kruse har inbrottstjuven öppnat med nyckel. Det stärker teorin om att det fanns en ytterligare gärningsman natten då skotten föll. Och att denne har kommit över en nyckelknippa.

– Jag är mycket missnöjd med hur förundersökningen har skötts. Informationen om spåret från huset och inbrottet låg i ”slasken” (utredningsmaterial som inte finns med i förundersökningen, reds. anm). Jag ska inte behöva leta efter sådant, säger Lars Kruse.

Under dagens förhandling i tingsrätten finns den delen av förundersökningen åter med i utredningen.

68-åringens andra försvarsadvokat, Johan Eriksson, hävdar att teorin om en tredje person förstärker mannens rätt att handla i nödvärn.

– Om det har varit en person till på väg in källarvägen då var det naturligtvis ännu mer bifogat att ta till det våld som han gjorde.

Erkänner skotten

Under måndagen krävde Johan Eriksson en förklaring från åklagarna till varför brottsrubriceringen är mord.

I dag svarade åklagare Anna Broomé:

– Vi har väckt åtal för mord eftersom gärningen uppfyller rekvisiten uppsåtligt dödande, sa hon.

I förhör har mannen erkänt att han sköt männen.

En rekonstruktion av händelsen visar att när 68-åringen upptäckte männen vid dörren gick han till sitt vapenskåp och plockade ut ett jaktgevär. Därefter gick han tillbaka till dörren. Utan att förvarning sköt han sedan mot den ene mannen. Sedan siktade han och sköt mot den andre.

Åklagarna Anna Broomé och Kerstin Eriksson har uppgett att de inte vill ge några kommentarer innan rättegången är avslutad.

Publisert: