Fällande dom efter vargattacken på Kolmården

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

En djurskötare på Kolmården dödades av vargar för fyra år sedan.

Nu döms en tidigare chef på djurparken för vållande till annans död.

Kolmårdens dåvarande zoologiske chef, Mats Höggren, fälls för vållande till annans död sedan en djurskötare dödats av vargar 2012. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.
Djurparken döms samtidigt till en företagsbot på 3,5 miljoner kronor.

Djurskötaren var ensam inne hos åtta vargar, utan larm och kommunikationsradio, då djuren gick till anfall.

Klockan 11.17 den 17 juni 2012 larmades polisen till djurparken. Då hade en kollega hittat den 30-åriga kvinnans kropp inne i varghägnet.

Åtalades i januari

Det var inte första gången vargarna uppträtt aggressivt mot personal och besökare. Bland annat ska en besökare bara två månader innan kvinnan dog ha fått sy 17 stygn efter att ha varit inne hos vargarna.

Aftonbladet skrev tidigare att utredningen visade att det gick att misstänka att både Kolmårdens djurpark och den förre chefen ”av oaktsamhet underlåtit eller brustit i rutinerna”, och att den unga kvinnans död inte hade behövt inträffa om man gjort det man skulle.

Villkorlig dom och böter

I januari i år åtalades både Kolmårdens djurpark och den dåvarande zoologiske chefen Mats Höggren för att ha vållat kvinnans död genom att inte agera tidigare.

I ett pressmeddelande skriver Norrköpings tingsrätt:

”Tingsrätten bedömer att det generellt förelegat betydande brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet i Kolmårdens Djurpark”, samt:

"Mats Höggren var vid tiden för olyckan zoologisk chef på Kolmårdens Djurpark. Tingsrätten kommer fram till att han genom delegation hade fått ansvaret för arbetsmiljöarbetet inom det verksamhetsområde i djurparken till vilket Närkontakt Varg hörde"

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter eftersom att det har gått mer än fyra år sedan brottet begicks.

Den dömde chefen och djurparken ska enligt domen tillsammans betala skadestånd till en anhörig till djurskötaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN