”Jag vaknade av skrik och stön”

Uppdaterad 2016-04-05 | Publicerad 2015-12-05

Här är bevisen som visar Samirs oskuld

Åklagaren fick fram flera nya bevis som pekade på att Samir var oskyldig.

Förhör med Samirs yngre bror – som tidigare inte velat berätta – var bland det tyngsta.

– Jag vaknade av skrik och stön, jag blev chockad och föll ihop när jag såg vad som hände, berättar brodern i förhöret.

Aftonbladet har tidigare berättat att åklagaren Anders Tordai tillstyrkt att Samir ska beviljas resning för mordet på styvmamman Jaenette 1986.

Den nya utredning han genomfört, och som ligger till grund för beslutet, har varit så klarläggande att det inte längre finns några tvivel.

Åklagaren skriver i sitt yttrande att den bevisning som framkommit ”entydigt talar mot att Samir är gärningsman”.

Hade aldrig åtalats

Om Samir inte erkänt 1986 hade han förmodligen aldrig ens kunnat åtalas baserat på den utredning som fanns då, bedömer åklagaren.

Bland det Anders Tordai anser vara starkast objektivt sett är en blodbildsanalys som nu gjorts av Samirs kläder. Och här bekräftas vad pensionerade kriminalteknikern Sonny Björk tidigare berättat i podden #fallet och vad han sagt i sitt expertutlåtande.

Om Samir verkligen var den som genomförde mordet borde han ha haft en mängd blodstänk på tröjan och byxorna – men några sådana fanns inte.

Däremot framgår att det blod som faktiskt fanns hade tryckts dit – så som Samir berättat. Att han lade sig ner på sängen efter att Jaenette var död – för att försöka lura polisen att han var gärningsmannen.

Vaknade av bråk

Bland de nya förhör som åklagaren låtit genomföra är det med Samirs lillebror tyngst vägande. Han var tolv år då det hände.

Han vaknade av bråk inne i de vuxnas sovrum. Han hörde hur pappan stönade och styvmamman Jaenette skrek på hjälp. Han gick fram till dörröppningen och såg det pågående knivmordet.

– Jag föll ihop av chocken och började grina. Då kom Samir ut och kramade om mig.

Brodern berättar också att pappan efteråt var nerblodad och sa till Samir att ta på sig skulden.

– Han sa att jag inte fick berätta för någon vad som hade hänt.

Berättelserna stämmer överens

Pappan blev direkt efter mordet inlagd på sjukhus eftersom han verkade må så dåligt psykiskt.

När brodern hälsade på honom lade han märke till någonting.

– Jag såg att han hade plåster eller något lindat runt handen, eller fingrarna, men det var inte ett bandage som täckte hela handen. Jag förstod att skadan uppkommit när han dödade Jaenette.

Broderns berättelse om händelseförloppet stämmer helt överens med Samirs version. Han har tidigare inte velat prata med någon om det som hände, och var till en början också tveksam till att medverka i resningsansökan. Men han ändrade sig ungefär samtidigt som ansökan lämnades in i somras.

Det som ytterligare stärker broderns trovärdighet är att han under flera år haft en professionell samtalskontakt. Och den personen har nu också förhörts –och uppger att brodern redan 2001, alltså för 14 år sedan, berättade att det var pappan som var mördaren och att Samir tagit på sig brottet för att pappan inte skulle hamna i fängelse.

Såg pappan torka bort blod

Åklagaren säger om förhören med brodern:

– Hans uppgifter visar att Samir inte är gärningsman.

Samir har tidigare berättat hur han rispade sig själv i handen med ett rakblad – eftersom han sett att pappan blött från ena handen. Syftet var att lura polisen att han var gärningsman.

Samirs handskada har bedömts på nytt utifrån de gamla handlingarna – men eftersom dokumentationen är bristfällig har det inte gått att säga något säkert om uppkomsten.

Samir har vidare berättat hur han såg sin pappa torka av sig blod på handdukar.

Och på en av handdukarna som fanns kvar har det nu blivit en DNA-träff på blod – som varken är från Samir eller hans bror. Men från en man som är nära släkt med dem – troligtvis pappan.

Men eftersom det inte går att säga något säkert om när och hur blodet kommit dit har åklagaren inte fäst någon vikt vid DNA-träffen. Men den motsäger i vart fall inte Samirs berättelse.

Sammantaget anser åklagaren att om allt detta varit känt tidigare skulle det ha lett till att Samir frikänts. Därför tillstyrker han resningsansökan.

Advokat Sargon De Basso har nu begärt att hovrätten både beviljar resning och ogillar åtalet.

Följ ämnen i artikeln