Upplands-Bro

Bronätverket misstänks ligga bakom dådet mot barnfamiljen

Uppgifter: Stort fynd i garage i Bro

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Två medlemmar av ökända Bronätverket är anhållna efter mordförsöket på en barnfamilj i måndags.

De tros ha velat komma åt pappans bil – men börjat skjuta när de misslyckades.

När polisen slog till mot ett garage hittades flera pistoler, automatvapen och en misstänkt termosbomb, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Mamman, pappan och deras spädbarn befann sig på måndagskvällen i Upplands-Bro, norr om Stockholm, när två mopeder dök upp.

Strax därpå ska de, enligt vittnesuppgifter som kommit in till polisen, kört upp mot varsin sida av barnfamiljens Audi och öppnat eld mot dem, uppger källor för Aftonbladet.

– Man kan säga att de sökte upp den här bilen och sköt rakt in i bilen, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på polisen i Stockholms län.

Mopedmännen flydde sedan platsen medan pappan körde sin fru och sitt barn till en bensinmack i närheten där de sökte hjälp.

Barnfamiljen klarade sig undan kulregnet, något som Aftonbladets källor kallar för ”ren tur”.

Misstänkta motivet: Urspårat rån

Polisen inledde en stor sökinsats efter gärningsmännen och analyserade samtidigt övervakningskameror i området som mopedisterna körde mot.

Senare på kvällen kunde polisen få fram spår efter två män, som enligt Aftonbladets uppgifter är 22 och 27 år.

Polisen arbetar utifrån teorin att skjutningen handlar om ett misslyckat rån, uppger källor för Aftonbladet. Detta sedan man fått in uppgifter i utredningen som tytt på att gärningsmännen försökt komma åt den aktuella Audin. Bland annat ska pappan ha ombetts ta sig till specifika platser, varpå dådet inträffade på den sista adressen.

Efter att under natten ha hållit förhör med de utpekade männen beslutade man att gripa bägge.

– De är numera anhållna för försök till grovt rån och grovt vapenbrott. Sen finns också rubriceringen försök till mord, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad, som leder ärendet.

Polisen beslagtog den beskjutna Audin för att genomföra en teknisk undersökning.

Tongivande kriminell i Bro anhållen

Enligt uppgifter till Aftonbladet tillhör de två misstänkta det grovt kriminella nätverket i Bro.

Den yngre av dem, 22-åringen, ska enligt polisens hemliga kartläggning tillhöra gängets ”mellanskikt”.

Han ses som en väldigt tongivande figur och har ett långt brottsregister. Så sent som i förra veckan åtalades han för ringa vapenbrott.

Mannen misstänks genom åren ha varit inblandad i flera våldshändelser där skjutvapen använts. Han har dessutom suttit häktad för det uppmärksammade dubbelmordet i Bro i februari 2019, en utredning som fortfarande är olöst.

Även 27-åringen är välkänd av polisen och har 18 avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för våldsbrott, flera vapenbrott och en lång rad narkotikabrott.

Garaget: Tunga vapen och termos

Natten mot tisdag, timmar efter gripandet, genomförde polisen flera husrannsakningar i olika utrymmen.

I ett garage som länkas till den ena misstänkte gjordes flera betydande fynd.

Enligt flera källor till Aftonbladet hittades ett antal skarpa pistoler och en automatkarbin. Dessutom upptäckte man en misstänkt bomb i en termos.

Nationella bombskyddet kallades till bostadsområdet och omhändertog föremålet.

– Det kom vittnesmål som gjorde att det här garaget blev intressant att undersöka. Jag kan inte säga något om fynden mer än att det är väldigt bra fynd som har gjorts, bland annat vapen, säger Henrik Stiernblad.

Polisen valde även att inleda en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt Aftonbladets uppgifter togs även mopeder i beslag. Det är dock ännu inte klarlagt om de användes vid dådet.

Flera tomhylsor säkrades på brottsplatsen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

”Ovanligt gäng som attackerar samhället”

Aftonbladet granskade Bronätverket i våras.

Polisen uppgav då att gängets brottskapital är stort och att de har kapaciteten att utöva dödligt våld.

Kommunpolisen Magnus Nilsson, som i många år följt kriminaliteten i området, berättade i granskningen att Bronätverket på flera olika sätt sticker ut, jämfört med andra gäng.

Bland annat att medlemmarna inte drar sig för att attackera privatpersoner och ”det vanliga samhället”, något Magnus Nilsson menar är ovanligt. Han berättade att gängets aggressivitet mot allmänhet och myndigheter inte hör till vanligheterna.

Bronätverket ligger bakom en rad uppmärksammade händelser.

I juni förra året fotograferade och polisanmälde en pappa en buskörare i Upplands-Bro. Några timmar senare väcktes barnfamiljen av att mopedföraren sprängde deras villa med en handgranat som landade fyra meter från sonen. En ung man med koppling till nätverket dömdes för attacken.

Ökad polisnärvaro i Upplands-Bro

En månad innan sprängningen genomförde polisen en riktad insats mot buskörare efter flera incidenter som drabbat kommuninvånare. Man beslagtog då en mängd mopeder och crossmotorcyklar från ett garage i centrala Bro. Samtidigt greps en utpekad ledare i Bronätverket.

Natten därpå sattes 18 bilar i brand runt om i Upplands-Bro. På morgonen samma dygn placerades en väska med texten ”bomb” utanför kommunhuset i Kungsängen.

Polisen såg händelserna som en hämndaktion från Bronätverket.

Man tar därför även höjd för motreaktioner efter tisdagsnattens gripanden och beslag, enligt uppgifter till Aftonbladet. Stockholmspolisen bekräftar att man inlett en trygghetsinsats i området.

– Det kommer pågå i en tid framöver och då har man förstärkt den polisiära närvaron. Vi har resurser för att gå vidare med utredningsarbetet och ett eventuellt efterspel, säger Anders Bryngelsson.

Han uppmanar även allmänheten att höra av sig med tips till 114 14.

Åklagaren: Intressant utredning

Åklagaren som anhållit de två misstänkta har till på fredag att lämna in en häktningsframställan.

– Det är väldigt tidigt i utredningen och väldigt många utredningsåtgärder pågår just nu. Det är i ett väldigt intensivt läge, säger Henrik Stiernblad.

Han är fåordig och vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter men bekräftar att de två männen har kopplingar till gängmiljö.

– Jag kan säga att det här är en intressant utredning av många skäl. Om utredningen blir bra så tror jag att det kan bli ett väldigt bra resultat på många olika sätt på den fas vi är inne i nu gällande kriminella nätverk som är aktiva på olika sätt.

– Det finns mycket i den här utredningen som verkar lovande.

De anhållna nekar till brott. Enligt Aftonbladets uppgifter söker man efter fler misstänkta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Mopedmän sköt mot barnfamilj – misstänkt bomb hittad

ÄMNEN I ARTIKELN

Upplands-Bro

Bro

Stockholms län

Kriminella nätverk

Våldsbrott

Vapenbrott

Rånförsök