Lukas, 16: ”Ser inte ut som en klassisk langare”

Uppdaterad 2023-02-28 | Publicerad 2023-02-27

Lukas är 16 år och säljer droger till vännerna.

För honom började allt när en kompis ville köpa resterna efter en kväll med marijuana.

– Det var liksom, oj här finns det pengar.

Lukas är 16 år och bor i Stockholms innerstad.

För tre månader sedan började han att sälja narkotika tillsammans med några vänner.

– Det var en fredagskväll och vi var några som ville ha äzi, alltså marijuana. Vi skulle bara prova men det var verkligen något stort. Det kändes som att man förbättrade sig själv. Det var en upplevelse och kul att få göra det med kompisarna, säger Lukas.

Efter fredagen var det en kompis som också ville testa och eftersom Lukas hade lite kvar så kunde han sälja det till honom.

”Så fort jag ser en polis så tänker jag om jag har något på mig”, säger Lukas.

Koppling till kriminellt gäng

Ryktet spred sig och flera vänner frågade Lukas och hans vänner om de kunde fixa fram narkotika till dem.

– Det var liksom, oj här finns det pengar. Då var frågan bara hur vi skulle fixa det.

– Men sen kände vi till en person som vi kunde köpa ganska mycket av. Vi samlade ihop lite pengar och så började det, säger Lukas.

Personen de köpte av hade kopplingar till de större kriminella gängen i Stockholm, berättar Lukas. Men vilket gäng vet han inte.

– Men nu har personen åkt fast. Piketen kom. Så det är lite svårare att få tag i grejer just för stunden, säger Lukas.

Vännerna har uppskattat hans försäljning och har sagt att det känns tryggt att köpa av honom.

”Brukar skoja med mig”

– Det känns bra för mig att hjälpa till. Att de slipper bli rånade om de köper av någon okänd. Men de brukar skoja med mig eftersom att jag är svenne och har mittbena. Ser inte ut som en klassisk langare liksom, säger Lukas.

Är det lätt att sälja?

– Sjukt lätt faktiskt. I början var det lättare än nu, för nu har vissa av våra konton stängts ner. Men man kommer runt det genom att referera mellan konton.

Hur tänker du kring att du säljer något som kan skada och som någon kan bli beroende av?

– Knarket finns ju kvar. Säljer inte jag till mina vänner behöver de gå till någon okänd.

Lukas berättar att han har en vän som använder väldigt mycket narkotika, både marijuana och kokain och som själv säljer.

– Han är djupt nere i det. Men honom säljer jag inte till, han klarar sig själv på det sättet. Han sysslar mycket med äbi, kokain, och kan dra in 10 000 på en kväll. Men det känns mycket mer riskfyllt att hålla på med det. Mer kopplat till gängen, så det vill jag inte göra.

Är du rädd för egen del, att bli indragen i något med tyngre kriminella?

– Skulle jag köpa mycket och sälja skulle det bli mer problem, men i den lilla skala jag håller på känns det lugnt. Så länge jag håller mig på liten nivå och med vänner och inte köper och säljer för typ 25 000 eller liknande känns det inte så farligt.

Lukas har aldrig blivit tagen av polis eller upptäckt på annat sätt.

– Jag är sjukt paranoid faktiskt. Så fort jag ser en polis så tänker jag om jag har något på mig. Men jag säljer bara till vänner, så det är inte så stor risk. Men det var nyss en som la till mig på Snapchat från ingenstans och som verkade skum, hade noll ”snap-poäng”. Så kanske att det var en polis då.

Att själv bli beroende då?

– Det vill jag inte bli och jag använder inte så mycket. Jag har satt upp som regel att inte använda något när jag är sugen på det, utan bara annars när jag inte känner något speciellt sug. Då kan jag ta lite.

Bland Lukas vänner är det relativt få som köper droger, men desto fler som ordnar alkohol via Snapchat. I stället för en ”kran” för någon som kan sälja narkotika så pratar man om ”hinkar”, berättar Lukas.

– Inför helgen frågar alla runt om man har en bra hink.

Vid sidan om narkotika och alkohol menar han att det dagligen dyker upp erbjudanden på Snapchat om att tvätta pengar.

”Jag har satt upp som regel att inte använda något när jag är sugen på det, utan bara annars när jag inte känner något speciellt sug”, säger Lukas.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera personer som säger sig sälja narkotika via Snapchat. De flesta lägger ut olika typer av bilder för att saluföra sina produkter, detaljerade listor med prisuppgifter.

En person berättar att han kombinerar verksamheten med försäljning av vapen och fordon.

En annan säljare berättar att drogförsäljningen kändes som den enda möjligheten i livet.

– Samhället ville inte släppa in mig. Har varit så sedan barnsben. Som jag ser det finns inget vanligt jobb för mig, skriver han på Snapchat.

Hen köper droger från utlandet och är inte särskilt orolig över den senaste tidens våldsvåg, som polisen kopplar till narkotikamarknaden.

– Media överdriver hur det är. Så länge du håller dig på din sida och är skarp som person kan du komma långt. Håll det organiserat. Personerna som dödar i onödan, skjuter mot folk i portar osv, de kommer inte finnas till slut.

En tredje säljare skriver att han kan lösa ”vad som än behövs”.

– Vill du ha fem gram röka ordnar vi det, vill du få bort någon fixar jag det.

Säljaren har börjat studera men säger att det blir svårt att helt lämna det kriminella livet.

– Planen framåt är att jobba parallellt, som en hybrid typ.

”Säljer för kriminellt gäng”

En säljare skriver att han är i nedre tonåren. Han berättar för Aftonbladet hur han säljer främst hasch för ett av de större kriminella nätverken i Stockholms västra förorter.

Varför säljer du?

– Det finns mycket folk på Snap och man tjänar mycket.

Hur mycket tjänar du?

– Kanske 800 kronor per dag.

Han säger att han ska ”grinda, kriga på” och fortsätta sälja. Drömmen är att bli rik.

– Jag vill köpa hus till morsan, så att hon slipper jobba mer.

Finns det inte mycket risker? Är du nånsin rädd?

– Så länge du ligger lågt och lägger rätt kort på bordet är det lugnt, då går det bra.

Sedan avbryter han intervjun och skriver att det är dags för lektion.

– Grundskolan. Tyvärr.

Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt it-brottscentrum på Nationella Operativa Avdelningen (Noa).

Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum vid Nationella Operativa Avdelningen (Noa), beskriver Snapchat i narkotikasammanhang som framför allt ett verktyg för lokala säljare.

– Det är inte en stor organisation som kör på Snapchat, utan det är lokala förmågor som säljer i sitt närområde. Det är ett forum för att komma i kontakt med sina kunder. Därför utreds de här brotten också lokalt ute i regionerna.

Bakom Snapchat står det amerikanska bolaget Snap Inc. och om svensk polis vill få ut detaljer om ett visst konto så är det dit man måste vända sig. De flesta förfrågningarna går genom Noa. Förra året gjorde man 1 362 förfrågningar.

– De har bra svarsfrekvens. Omkring 80 procent. Men sen om det leder till att vi kan identifiera personen bakom ett konto beror på massa annat, om de använt sig av vpn-tunnlar och annat, säger Jan Olsson.

Han beskriver kontakten med det amerikanska företaget som god och att det finns upparbetade rutiner för hur förfrågningarna från Noa ska se ut.

”Jag har ett bra cv”

16-årige Lukas har hållit försäljningen till vännerna och deras vänner. Han vill inte att det ska bli en för stor verksamhet.

– Planen är att bara hålla på tills jag hittar ett jobb. Jag har ett bra cv så det ska inte vara några problem, men det här funkar bra just nu.

Exakt hur mycket pengar han tjänat har Lukas svårt att uppskatta. Den senaste tiden har också utbudet gått ner då personen han köpt av försvunnit.

– Men mellan 1 000 och 3 000 varje månad blir det.

Pengarna lägger Lukas på kläder och nöjen.

Fotnot: Lukas heter egentligen något annat.

Erik Melin

Följ ämnen i artikeln