Dömd sexbrottsling misstänks för serieblottning – släppt på fri fot igen

Uppdaterad 2021-04-08 | Publicerad 2021-04-07

Mannen överföll och utsatte en kvinna för ett våldtäktsförsök i Bromma förra året.

Han dömdes till fängelse och blev villkorligt frigiven tidigare i mars i år.

I helgen greps han för flera sexuella ofredanden mot flickor i samma område – men släpptes fri dagen därpå.

Polisen drog i gång en stor insats i Bromma i västra Stockholm på långfredagen efter att en man blottat sig för en flicka i tioårsåldern och tilltalat henne på ett sexuellt sätt.

Anledningen till att polisen satte in stora resurser var att förövarens signalement stämde överens vid andra sexuella ofredanden i stadsdelen, uppger källor för Aftonbladet. Bland annat mot en ännu yngre flicka som utsattes dagen innan, på skärtorsdagen.

– Även modus, tillvägagångssätt, var likt andra anmälningar i närtid. Det tillsammans med att händelserna låg geografiskt nära varandra gjorde att man utgick från att det var samma gärningsman, säger en uppgiftslämnare.

Polisen misstänker att det är samma man som blottat sig flera gånger.

Men trots sökinsatsen, med bland annat hundpatruller, hittades inte mannen som efter händelsen ska ha cyklat från platsen.

Några timmar senare, på fredagskvällen, kom nästa larm från Bromma.

”Behövde få stopp honom”

En man med samma signalement hade då visat könet för två olika flickor. Polisen inledde en ännu större jakt den här gången.

– Det var för att man utgick från att det är han som begått gärningarna vid de tidigare tillfällena – och att han befaras försätta. Man behövde därför få stopp på honom, säger en källa till Aftonbladet.

Men inte heller då lyckades man spåra någon misstänkt.

Ytterligare timmar gick, och tidigt under natten mot påskafton fick polisen rycka ut till samma område.

Larmet gällde en man som hade cyklat efter två flickor på ett sätt som gjort att personer reagerat, enligt samma uppgifter.

Dömd för våldsamt sexöverfall i skog

När polisen anlände till platsen kunde en man som stämde in på signalementen gripas. Han anhölls senare på lördagen.

– Han misstänks för sedlighetsbrott vid tre tillfällen på långfredagen. Fyra flickor är målsägande, sa Helena Boström Thomas, presstalesperson på polisen, i samband med frihetsberövandet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en 29-årig man som i somras dömdes i hovrätten till fängelse i ett år och nio månader för försök till våldtäkt.

Han hade i januari 2020 överfallit en kvinna i 20-årsåldern, som Aftonbladet i en intervju kallade för Åsa, när hon joggade i en skogsdunge i Bromma. Under våldtäktsförsöket fick Åsa käken knäckt.

I samband med tingsrättens dom sa hon till Aftonbladet:

– Han kommer ut om några månader, och då kan han attackera någon annan igen. Jag lider fortfarande av migrän och har jätteont i käken.

Enligt handlingar från Kriminalvården blev han villkorligt frigiven, efter att ha avtjänat två tredjedelar, den 12 mars, cirka tre veckor innan helgens gripande.

”Fanns inte skäl att hålla kvar honom”

Den 29-årige misstänkta serieblottaren förhördes under påskhelgen och försattes på fri fot på söndagen.

– Det stämmer att det var en person anhållen i helgen och att anhållandet hävdes den 4 april, säger åklagare Maria Franzén, som nu fått ärendet på sitt bord, och fortsätter:

– Personen är fortfarande misstänkt, så förundersökning pågår fortfarande, men det har bedömts att det inte funnits skäl för fortsatt anhållande.

Eftersom det inte var hon som tog beslutet om frisläppandet, utan en åklagare på helgjouren, vill hon inte kommentera det närmare.

Efter överfallet på Åsa, 20, beslagtog polisen de här handskarna från den misstänkte mannen.

– Vad jag kan utläsa har man gjort bedömningen att det inte finns tillräckliga skäl för häktning, säger Maria Franzén.

Hon kan inte uttala sig om varför man ansåg att det till exempel inte förelåg risk för fortsatt brottslighet, något som är ett häktningsskäl.

– Jag vill heller inte gå in någonting på den här personen och kan heller inte bemöta de synpunkterna.

Förutom sexbrotten 29-åringen anhölls för utreder polisen nu om han kan kopplas till ytterligare händelser. Åklagaren vill inte säga exakt hur många fall av sexuellt ofredande som mannen misstänks för, eller hur många målsägande det finns.

– Utredningen fortsätter med förhör och utredningsåtgärder.

Aftonbladet har varit i kontakt med 29-åringens försvarare, advokat Ronnie Wandt, som säger:

– Han har varit på platserna vid de här tillfällena, men han har absolut inte gjort något brottsligt, det är hans inställning om man ska sammanfatta det. Utredningen är i ett ganska initialt skede så jag kan inte säga så mycket mer.

Följ ämnen i artikeln