Mördare planerade nytt mord

Publicerad 2015-06-24

Greps med yxa på väg till offer

Martin Karlsson, 59, dömdes 1998 till livstids fängelse för ett mord med tortyrinslag.

Förra sommaren släpptes han ut.

Nu har han dömts för att ha planerat ett nytt mord.

Han greps när han var på väg till sitt offer - med en yxa innanför jackan.

I slutet på juni frigavs den Martin Karlsson från sitt livstidsstraff. Han hade då avtjänat 16 år i fängelse efter att 1998 ha slagit ihjäl en äldre man utanför Borlänge under tortyrliknande former.

Mördade flickvännens pappa

Offret var hans flickväns far och hade enligt 44-åringen förgripit sig sexuellt på flickvännen när hon var ung.

Strax före mordet hade offret pussat sin dotter på kinden, vilket upprörde 44-åringen eftersom han kände till de påstådda övergreppen. Han utdelade flera slag och sparkar mot mannen, försökte strypa honom, och slog honom med en stekpanna innan han släpade ut honom till en jordkällare, där han misshandlade honom till döds.

I flera dagar gömde han sedan liket i jordkällaren. Sedan hämtade han tillsammans med en kumpan, som också varit närvarande under mordkvällen, kroppen och dumpade den i en kanal, där den påträffades elva dagar senare. En dryg vecka efter mordet gifte sig 44-åringen med sin flickvän, offrets dotter. De är nu skilda.

I december 1998 dömdes han till livstids fängelse för mord.

Fick tidsbestämt

I februari 2012 omvandlade Göta hovrätt livstidsstraffet till fängelse i 24 år och i somras frigavs han efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet - 16 år.

Detta trots att man ansåg att det var svårt att bedöma risken för att han skulle återfalla i brott.

Men tiden i frihet blev kort.

På lucia förra året, drygt fem månader efter frisläppandet greps han av polisen på nytt.

Han hade tidigare under dagen varit hemma hos några nyfunna vänner, ett par i Kopparberg.

Den nu 59-årige Martin Karlsson berättade för paret att han fått ett arbete. Kvinnan sa att hon tyckte det var trevligt, varpå Martin Karlsson svarade:

– Nej, det är inte trevligt för jag ska döda dig.

Kort därefter började Martin Karlsson knuffa kvinnans sambo och hon beskriver hur hotet kändes "fruktansvärt hemskt".

– Han hade berättat att han suttit många år i fängelse för mord.

Till slut fick paret ut Martin Karlsson ur lägenheten.

Hämtade en yxa

Han återvände då till sin bostad, hämtade en yxa och började gå mot parets lägenhet.

På vägen stötte han ihop med en man han inte tidigare var bekant med. De började prata och plötsligt berättade han för mannen på gatan han var på väg till paret, tog fram yxan och sa att han skulle slå ihjäl kvinnan.

Mannen blev rädd och gick från platsen. När han mötte en polisbil stannade han denna och berättade för polisen om vad han just varit med om och kunde också peka ut Martin Karlsson.

Patrullen kontrollerade Martin Karlsson och såg omedelbart yxan han nu bar innanför jackan och grep honom.

Martin Karlsson nekade genom hela rättegången till anklagelserna om förberedelse till mord. Han menar att han var på väg hem till en vän för att slipa sin nya yxa, som han använder för att klyva ved.

Döms till två år

Tingsrätten skriver i domen att det visserligen är en "vanlig yxa" men att de anser att "en yxa av den aktuella karaktären måste anses mycket väl lämpad för att genomföra ett mord."

Det, och de tidigare uttalade hoten och vittnesuppgifterna, gör att tingsrätten dömer Martin Karlsson till två års fängelse för förberedelse till mord och olaga hot.
Dessutom förverkas fyra år av hans villkorliga medgivna frihet.

I en intervju med Arbetarbladet för ett par år sedan berättade Martin Karlsson om att han nu var en förändrad man och såg fram mot friheten.

– Kriminalvården har räddat mitt liv. Skulle jag ha varit ute hade jag varit död nu. Jag har kärlkramp och har fått flera hjärtinfarkter. Hade jag supit samtidigt hade jag inte överlevt, sa han i intervjun.

"Inte rädd för livet på utsidan"

Han var, sa han, inte rädd för livet på utsidan:

– De säger att efter fem år ska man ha blivit institutionsskadad men jag är precis som vanligt och jag känner mig som vanligt.

Aftonbladet har tidigare granskat återfallen bland de livstidsdömda som släpps ut.

Följ ämnen i artikeln