Misstänks ha mördat tre män mot betalning

Polisen inleder särskild händelse efter att chattar avslöjats

Uppdaterad 2021-06-18 | Publicerad 2021-03-31

De litade på Encrochat till ”1 000 procent”.

Men det ledde till att sex män nu kunnat åtalas för tre mord och ett mordförsök i Norrköping.

Enligt uppgifter till Aftonbladet befarar polisen att det kan bli oroligt i de kriminella nätverken då chattloggar blivit offentliga – och har därför inlett en särskild händelse.

Totalt sex män åtalades när åklagarna i förra veckan lämnade in stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt.

Båda händelserna, som ses som två beställningsmord, sätts i samband.

Det första dådet inträffade den 5 december 2019. Klockan var då ungefär 01.20 och ett 100-tal personer befann sig då vid en nattklubb i centrala Norrköping.

Plötsligt brann ett stort antal skott av mot den populära uteplatsen.

Gärningsmännen öppnade eld från en passerande bil och använde minst ett automatvapen och en pistol.

Två män, 39 och 45 år, träffades i kulregnet. 39-åringen var en utpekad ledare i det kriminella mc-nätverket No Surrender. Han fick flera skott i huvudet och i kroppen, och överlevde inte skadorna. Den andra mannen dog av kulorna som träffade i hjärtat och i bålen.

Fyra män mellan åldrarna 23 och 33 åtalades för dubbelmordet. Men även för framkallande av fara för annan då ett stort antal personer riskerade att falla offer för skotten.

De mordmisstänkta männen ska enligt åklagaren ha agerat ”tillsammans och i samförstånd med varandra och med annan okänd person”.

Två män sköts till döds utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019.

Spanade på offren under kvällen

Åklagaren beskriver det som att männen haft en ”gemensam brottsplan” och att ”de har stärkt varandra i uppsåt och agerande”. Tillsammans misstänks de ha planerat, förberett, skaffat krypterade telefoner och Encrochat, i förväg införskaffat vapen, en stulen bil med stulna utländska registreringsskyltar ”och annan nödvändig utrustning”.

Flera skott från automatvapen avlossades utanför nattklubben i Norrköping.

Trots att enbart två av männen misstänks ha varit dem som avlossat skotten står nu alla fyra åtalade för samma brott.

– Vi menar alltså att alla fyra är lika ansvariga för morden, säger kammaråklagare Karin Sandén i ett pressmeddelande.

De fyra männens mordplanering och kommunikation skedde genom den numera hackade mobiltjänsten Encrochat. De har därför även kunnat åtalas för ”den andra händelsen”.

Försökte lura i väg polisen

Sent på skärtorsdagen den 10 april förra året avlossades skott i stadsdelen Navestad i Norrköping.

Något som senare visade sig bara vara en avledningsmanöver.

För drygt en timme senare, strax efter klockan 23, öppnades automateld mot en bil utanför en hamburgarrestaurang.

I fordonet satt två ledargestalter från No Surrender. Båda hade tidigare överlevt attentat, bland annat storbomben i Linköping sommaren 2019 och ett sprängdåd i Norrköping i januari 2020.

Den ena, 37 år gammal, träffades av flera skott i bland annat bålen och dog av sina skador. Hans i dag 31-årige vän klarade sig undan kulorna.

De fyra män som står åtalade för dubbelmordet vid nattklubben har även åtalats för detta mord och mordförsök, tillsammans med ytterligare två män.

– Även här har det varit fråga om ett gemensamt brottsupplägg där de sex personerna haft olika roller som varit nödvändiga för att brotten skulle kunna utföras, säger kammaråklagare Anna Hjorth i pressmeddelandet.

Skjutningen i våras 2020 skedde utanför en snabbmatsrestaurang vid ett köpcentrum i Norrköping. Polisen spärrade av ett stort område.

Misstänks ha fixat en mordfälla

De två andra männen som också åtalas för mordet och mordförsöket är:

  • en 27-åring som bland annat deltagit i planeringen och i att skaffa ”olika föremål som behövdes för genomförandet av brottet”. Han ska ha ”ordnat en person som kunde anskaffa en flyktbil”, och även tagit fram en stulen BMW som användes som brottsbil, samt deltagit i planeringen av ersättning för genomförandet och varit den som betalt ut kontanterna.
  • ytterligare en 28-åring som haft kontakt med offren och lurat dem till platsen där de senare besköts, samt varit den som genomfört en avledningsmanöver.

I samma stämningsansökan åtalades flera av dem även för grovt vapenbrott. 30-åringen och den andra 28-åringen, den som tros ha lurat offren, misstänks ha haft en halvautomatisk pistol av märket Glock. 30-åringen åtalades också tillsammans med den första 28-åringen för grovt vapenbrott efter att ha innehaft en automatkarbin av typen AK4, ammunition och magasin, samt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den sistnämnda misstanken är att de hanterat bland annat en handgranat och tändmedel eller krutstubin med tändkapslar.

Förutom det åtalades 30-åringen, tillsammans med 27-åringen, för stämpling till mord på den ledargestalten som överlevde skjutningen. De misstänks vara de som beslutat att döda honom.

Den femte åtalspunkten handlar också om 30-åringen. Han misstänks för brott mot vapenlagen efter att ha haft ammunition bestående av 820 patroner.

Rättegången kommer att hållas i Linköpings tingsrätt.

Polisen rustar och höjer säkerheten

Bevisningen i de båda polisutredningarna består av övervakningsfilmer, vittnesförhör, spaningsfotografier, rumsavlyssning och telefonavlyssning – samt omfattande loggar från Enrochat.

– Vi bedömer att vi har bra bevisning. Encrochat-materialet som vi har fått tillgång till har vi lyckats knyta till person, menar vi, och innehållet är tydligt när det gäller hur de agerat, vilka roller de haft och hur de planerat gärningarna. De har litat på Encro till ”1 000 procent”, som de också skriver i chattarna, säger åklagarna i ett gemensamt uttalande.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rustar polisen för att det kan bli oroligt i leden i de kriminella nätverken i området efter att innehållet i gängmännens Encrochattar nu blivit offentliga i samband med åtalet.

En särskild händelse är därför inledd, bekräftar Norrköpingspolisen. Beslutet innebär att man kan få in extra polispersonal till regionen, något man bedömer behöva ha då de sex männen också sitter häktade på olika platser i landet och man av säkerhetsskäl kommer behöva bistå Kriminalvården med transporterna till tingsrätten. Dessutom kommer man ha förhöjd säkerhet vid rättegången, uppger källor för Aftonbladet.

– Ja det stämmer, säger Björn Öberg, presstalesperson på Norrköpingspolisen, på fråga om man klassat insatsen som en särskilda händelse.

– Vi kommer kommunicera ut det i dag. Men det handlar om rättegången. Vi jobbar med hur vi ska hantera den på ett säkert sätt, men det kommer mer information. Rättegången kommer hållas i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt då det inte finns en säkerhetssal i Norrköping.

Huvudförhandlingen börjar den 7 april och väntas pågå till slutet av maj.

ANNONS