Astrid dödades i sitt sovrum för 13 år sedan – så ska mordmysteriet lösas

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

För 13 år sedan ströps 89-åriga Astrid Olsson till döds i sin lägenhet på Gärdet i Stockholm.

Efter mordet gjordes fynd i lägenheten – men alla tester genomfördes inte.

Nu har polisen skickat in materialet till Nationellt forensiskt centrum, NFC, i förhoppning om att äntligen kunna lösa mordgåtan.

Den 28 september, 2004, pratar Astrid Olsson, 89, i telefon med sin dotter.

Det är sista gången de talar med varandra.

När dottern sedan inte får tag på mamman åker hon den 3 oktober hem till hennes lägenhet på Brantinggatan 29, på Gärdet i Stockholm. Dörren är låst och mamman öppnar inte.

Astrid Olssons dotter återvänder senare på kvällen och har då tagit med sig en extranyckel så att hon kan ta sig in i lägenheten.

Väl där gör hon en fruktansvärd upptäckt.

– På golvet i sovrummet ligger mamman död. Hon var fullt påklädd och bredvid sig har hon sin handväska och runt ena handleden har hon en matkasse från Sabis, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare på Kalla fall.

Hittad med strypskador

Det visar sig att Astrid har strypts till döds och det verkar som att gärningspersonen följt med henne in i lägenheten, det finns inga tecken på att någon brutit sig in i lägenheten.

– Man kan spekulera i vad hon gör i sovrummet. Om någon har följt efter henne in, eller hjälpt henne bära något, eller om det är någon hon känner, säger Pettersson.

Efter mordet har gärningsmannen låst dörren.

– Det verkar som att en nyckel är borta och både över- och underlåset är låsta, säger Mats Pettersson.

Polisen misstänker att det rör sig om ett rånmord och det finns uppgifter om att smycken saknas i bostaden, men exakt vad som saknas är inte klarlagt.

Polisen misstänker att 89-åringen mördades redan den 30 september – i matpåsen från affären Sabis finns ett kvitto som skrivits ut samma datum, klockan 12.45. Dessutom har Astrid fångats på övervakningskameran vid kassan när hon gör sina inköp.

Tekniska fynd skickade till NFC

Efter mordet säkrades tekniska fynd i lägenheten, men alla tester genomfördes inte på SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, alltså nuvarande NFC.

När polisens Kalla fall-grupp nu beslutat att granska fallet på nytt har man alltså skickat material till NFC, med förhoppningen att det kan leda till en gärningsman.

– Några fynd är gjorda och de är nere hos NFC, det är där vi är nu. Sedan vet vi inte riktigt när de kan påbörja undersökningarna, säger Mats Pettersson.

Vill få tips om väg

Dessutom behöver man ännu tydligare kartlägga Astrids väg från mataffären Sabis i Fältöversten till hennes lägenhet på Brantinggatan.

– Det finns lite oklarheter kring hennes väg hem till bostaden som behöver klargöras. Vi vill veta om någon förföljt henne, eller haft sällskap med henne, eller om det hänt någonting i trappuppgången eller liknande. Kanske har hon pratat med någon i butiken?

Den som tror sig ha uppgifter att lämna kan kontakta polisen på 114 14 och be om att få prata med Mats Pettersson på Kalla fall.

– Oavsett hur man själv värderar sina uppgifter är det bättre att man kontaktar oss och låter oss avgöra värdet på uppgifterna, säger Pettersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE