Amir, 55, attackerades av knivman: ”Trodde jag skulle dö”

Publicerad 2019-03-29

Amir fick kämpa för sitt liv när en maskerad rånare tog sig in på hans jobb och attackerade honom med en kökskniv. Delar av händelseförloppet fångades på film.

Nu ber polisen om hjälp för att få fast i gärningsmannen.

– Jag fick dödsångest när han stängde in mig och började hugga, säger Amir i TV3:s ”Efterlyst”.

Det var den 2 mars i år som 55-årige Amir arbetade i en kvartersbutik i Bergsjön i Göteborg. Under kvällspasset dök plötsligt en svartklädd maskerad man upp, beväpnad med en lång kökskniv.

– Jag märkte inte att han kom in, han hade tydligen smugit sig på mig. När jag vände mig om högg han mot min hals, säger Amir i TV3:s ”Efterlyst”.

På övervakningsfilmen, som visas i programmet, syns delar av händelseförloppet. Men kameran fångar inte hur Amir försvarar sig och kämpar för sitt liv.

Försvarade sig

Amir berättar att han försökte ta tag i kniven men att gärningsmannen då stängde in honom i ett förråd.

– Jag fick dödsångest när han stängde in mig och började hugga. Jag tänkte direkt på mina barn och att det var min sista stund i livet. För han var så våldsam, så hänsynslös och så rå.

Amir slog tillbaka och försökte hålla fast mannen, men blev då skallad.

”Kunde gått illa”

Till slut lyckades han knuffa rånaren in i en hylla i butiken, vilket fick mannen att fly från platsen.

Amir lämnades kvar med en bruten näsa och skärskador i händerna och på överkroppen.

– I vissa av de här rånen märker man ju att det kan övergå i någonting som mer handlar om ren våldsyttring, säger polisens förundersökningsledare Claes Hagstrand.

– Det är strongt av honom naturligtvis att försvara sina varor och sina pengar, men det är ju väldigt farligt och det kunde gått riktigt illa.

Kopplar samman brott

Bara en halvtimme senare skedde ett liknande brott ett stenkast från butiken och polisen tror att det rör sig om samma gärningsman.

Nu vädjar de i programmet om allmänhetens hjälp.

– Om man nu sitter hemma och vet någonting om de här båda rånförsöken får man väldigt gärna höra av sig till polisen, så att vi kan ge upprättelse till de här brottsoffren, säger Claes Hagstrand.
 
Fotnot: ”Amir” heter egentligen något annat.
 

Vet du något om händelserna? Ring Efterlyst på 08 702 00 90, eller mejla efterlyst@tv3.se.
Efterlyst sänds torsdagar klockan 20.00 i TV3 och på Viafree.