Här är Filters nya uppgifter i korthet

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

I tidningen Filter presenteras Skandiamannen som en möjlig gärningsman till mordet på Olof Palme.

Filter har gått igenom polisutredningen och pratat med folk som kände Skandiamannen och här följer de fakta som Filter menar talar för Skandiamannen som Palmes mördare.

1 av 3 | Foto: SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

* Enligt Skandias egna utredning är Skandiamannen ute när Olof och Lisbet Palme anländer till biografen Grand och sedan stämplar han ut från Skandia ett par minuter före mordet.

* Vittnes- och signalementsuppgifter stämmer in på mannen, bland annat hans handledsväska och ett klumpigt rörelsemönster.

* Dagen efter mordet ringer han till Skandias personalansvarige för att fråga om sin utpasseringstid och uppger att han behöver veta tiden eftersom en massa journalister och poliser ringer till honom och han därför måste veta detaljerna– något som senare inte visar stämma, enligt Filter. Han ska senare också ljuga för polisen och Svenska Dagbladet om vad han gjort på mordplatsen.

* Skandiamannen anpassar sin historia i takt med att han får veta hur andra har betett sig på brottsplatsen, uppger Filter.

* Skandiamannen samlar på material från mordet och infiltrerar utredningen och söker uppgifter, något som enligt Filter överensstämmer med FBI:s erfarenhet av liknande mord.

* Filter menar att hans livshistoria och personlighet stämmer väl med gärningsmannaprofilens tänkta gärningsman och kallar Skandiamannen en uppmärksamhetssökande narcissist som är mycket fientlig mot Palme.

* Skandiamannen har skjutvana och tillgång till rätt sorts vapen genom en vän och granne som var vapensamlare. Mellan 1978 och 1986 ansökte han om samlarlicens för fem revolvrar med en kaliber som stämde med den aktuella ammunitionen för mordet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN