Två poliser omplacerade efter filmat ingripande i Rinkeby

Utreds för misshandel • Polischefen: Väldigt kraftigt våld

Uppdaterad 2021-05-08 | Publicerad 2021-05-07

En film visar hur två poliser utdelar flera batongslag mot en liggande man i Rinkeby.

Nu inleds en förundersökning om misshandel – och poliserna har omplacerats.

– Vi ser allvarligt på det här, säger Anders Djurestad, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva.

Vid 21-tiden i tisdags försökte polisen stoppa en bil som befann sig i Kista i nordvästra Stockholm.

Föraren vägrade stanna, varpå en biljakt inleddes.

Färden tog slut när bilisten körde in i en återvändsgränd i Rinkeby.

Två personer greps på platsen och är enligt polisen misstänkta för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, narkotikabrott, drograttfylleri och våldsamt motstånd.

– Det är ett flertalet brott som de är misstänkta för. Efter utredningsåtgärder släpptes de under natten, säger Anders Djurestad.

20-tal batongslag

Dagen efter händelsen spreds en kortare vittnesfilm från ingripandet, något som Nyhetsbyrån Järva först kunde publicera.

I materialet, som även skickats in till Aftonbladet, kan man se hur två poliser utdelar slag med sina batonger. I bild syns minst ett 20-tal slag, och mannen låg vid tillfället på marken.

Filmen har fått spridning på sociala medier och väckt reaktioner.

För att utreda polisernas agerande har myndigheten valt att själva skicka in en anmälan till avdelningen för särskilda utredningar, som hanterar brottsmisstankar mot personer inom rättsväsendet.

– Vi fick kännedom om händelsen och filmerna på onsdagsförmiddagen. Utifrån filmmaterialet och det man ser fattade vi ett omedelbart beslut om att det här ska anmälas till särskilda utredningar som gör en opartisk utredning, säger Andreas Djurestad.

– Vi vill få det här prövat utifrån det man ser på filmerna, dels våldsanvändningen, om det är proportionerligt, och dels ärendet i stort.

Tagen ur yttre tjänst

Samtidigt beslutade polisledningen i Stockholm att de två poliser som i filmmaterialet var mest aktiva skulle omplaceras.

– Det är från en yttre tjänst till en inre tjänst inom polisen, och det är i väntan på att utredningen ska bli klar, säger Djurestad.

Varför väljer man att omplacera dem?

– Jag tror att det är viktigt för dels ärenden om man pratar allmänt, att man bör ta det i beaktande. Alla parter blir påverkade av sådant, även de poliser som är direkt involverade. Jag tycker att det är sunt utifrån en arbetsmiljöaspekt och ärendeaspekt. Vi behöver verkligen utreda vad som har hänt och om våldet är proportionerligt. Då tycker jag att sådana beslut är sunda att ta och en bra åtgärd för alla.

På fredagen valde Särskilda åklagarkammaren att inleda en förundersökning mot poliserna.

– Brottsrubriceringen är misshandel alternativt tjänstefel, säger chefsåklagare Per Nichols.

Polisens internutredare jobbar nu vidare med ärendet.

– Hittills har vi samlat in handlingar, avrapporteringar och filmer som finns, och lämnat över till åklagaren som ska ta beslut om vilka utredningsåtgärder som ska genomföras, säger Jesper Rundeberg, utredande handläggare på särskilda utredningar.

Förberedd på reaktioner

Åklagaren vill inte kommentera om några av poliserna ännu delgivits misstanke om brott.

– Det är förundersökningssekretess och jag skulle motverka utredningen om jag så här tidigt skulle uttala mig, säger Per Nichols.

Andreas Djurestad beskriver det som att poliserna ”utövat kraftigt våld”.

– Vi ser allvarligt på det vi ser, och därav anmälde vi direkt till särskilda utredningar för att få det prövat, och sen kommer vi rätta oss utifrån de besluten som tas i den utredningen.

Källor inom polisen i Stockholm Nord uppger för Aftonbladet att man förberett sig och tagit höjd för reaktioner från allmänheten, såsom ordningsstörningar.

– Vi har haft det väldigt lugnt just nu men vi följer lägesbilden hela tiden. Vi är helt transparenta med det som har hänt och vi har ett ärende som vi har berättat om från början till slut. Sen har vi gjort åtgärder internt, omplacering och anmälan. Det tror jag har skapat ett lugn ute, säger Andreas Djurestad.

Han berättar också att man arbetar för att händelsen inte ska påverka förtroendet för polisen.

– Vi jobbar med hög synlighet och har en bra samverkan med våra samverkanspartner. Det är allt från stadsdelar, politiker, förvaltningar, föreningar och samfund. Även vår högsta polisledning följer det här ärendet.

– Det är viktigt att vi tillsammans med lokalsamhället arbetar vidare hårt med relationsskapande, förtroendeingivande, kontaktskapande och kommunikation. Den här utredningen ger oss möjlighet att reflektera och arbeta med metoder och värderingar och hela paketet. Det är jätteviktigt, vi måste alltid vara självkritiska till allt vi gör. Vi vill vara det bästa för området, och då är viktigt att sådana ärenden granskas.