Maskeradligans ex-ledare åtalas – efter 23 fynd i bil

Hade ett förfalskat polislegg under förarsätet

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-09

Mats Rimdahl, 64, var på väg hem efter öl-planer.

I stället greps han för misstänkta rånplaner.

Nu åtalas Maskeradligans tidigare ledare efter flera olika fynd i en bil.

Allt började som en vanlig trafikkontroll.

En patrullerande polisbil valde då att stoppa ett fordon i Krylbo i södra Dalarna vid 02-tiden natten den 18 oktober förra året.

Bakom ratten satt ex-officeren Mats Rimdahl, 64, som tidigare var Maskeradligans ledare.

I bilen fanns även två andra män, 52 och 64 år gamla.

Trion hade precis kört ut från en parkering. De kunde däremot inte svara på vad de hade gjort där, uppger en polisman i en rapport.

– Jag upplever stämningen som mycket nervös varpå jag tar beslut om visitation samt genomsökning av fordon, säger polisen i utredningen.

Polisen skulle göra en rutinmässig trafikkontroll.

I Mats Rimdahls byxficka hittades enligt polisen en kniv, varpå man bestämde sig för att även visitera de två misstänkta kumpanerna och samtidigt göra en utökad husrannsakan i bilen.

Då anträffades föremål efter föremål. Bland annat fanns det flera batonger, knivar, elpistol, olika maskeringar, handskar, brytverktyg, registreringsskyltar och kartor.

Även en förfalskad polislegitimation med Mats Rimdahls bild på låg under förarsätet.

Fynden gjorde att polisen misstänkte att Maskeradligans förre detta ledare planerade en kupp tillsammans med 52- och 64-åringen.

Slipper en åtalspunkt

Trion greps därför på plats, och satt fram till i början på november häktade misstänkta för förberedelse till rån.

Senare i höst fick fallet en annan vändning. Åklagaren ändrade rubriceringen då man misstänkte att trion inte planerat ett brott – utan precis hade genomfört ett rånförsök.

Enligt anmälan hade trion försökt tilltvinga sig en cykel och en moped från två personer genom att ”uppträda hotfullt, maskerade och med tillhyggen”.

Nu har åklagaren lämnat in en stämningsansökan mot männen.

De åtalas för vapenbrott efter innehavet av elpistolen, och för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål efter fynden av knivar och batonger.

Maskeradligans ex-ledare åtalas också för urkundsförfalskning efter att ha framställt en falsk polislegitimation.

Enligt åklagaren fanns det inte tillräckligt med underlag för att kunna bevisa att trion förberett eller försökt genomföra ett rån.

– Vi hörde målsägande och efter det var det svårt att styrka ett försök till rån, säger chefsåklagare Patrik Säflund.

– Även om det är en förberedelse måste man ändå kunna peka ut vad det är man förbereder, är det ett rån, en stöld eller något annat? Man måste ha lite annat, kunna peka ut brottsplanen till exempel.

Ex-rånaren: ”Avsluta kvällen på krogen”

Mats Rimdahl erkänner urkundsförfalskningen. I övrigt nekar männen till brott.

– Det man hittade i bilen medger man att man har hittat, men att det inte är deras, säger Patrik Säflund.

I förhör uppger Maskeradligans tidigare ledare att han och de två andra männen tidigare under den aktuella kvällen var ”inne i stan i Avesta”. De hade tänkt ”avsluta kvällen på en krog och ta några öl”. Men på grund av coronapandemin valde man att inte gå in.

– Det var för mycket folk. Vi åkte tillbaka för att lämna av (52-åringen) där han bor utanför Krylbo. I samband med det så blev vi stoppade, säger han och fortsätter:

– Sen så kollade de körkortet, fick reda på att jag var dömd tidigare. De undrade för vad, jag berättade att jag var dömd för grovt narkotikabrott.

Han berättar att polisen radade upp trion vid bilen och började genomsöka den.

– Sen började de plocka fram saker och ting, ganska snabbt pratade de i radion och de satte in oss i olika bilar.

Mats Rimdahl: Inte min bil

De tre männen fick vänta i flera timmar på att polisen skulle packa klart föremålen i olika bevispåsar, uppger Mats Rimdahl.

– Sen hamnade jag här, i bilen blev jag delgiven misstanke om förberedelse till rån. Sen hamnade vi här, säger han i förhöret som hölls på polisstationen i Borlänge.

Likt de andra misstänkta nekar han till att föremålen i bilen är hans. Fordonet ägs nämligen av en bekant till männen.

– Det som är viktigt är att när jag lånar en bil tar inte jag och städar ur bilen. Det som ligger i bilen får ligga där och därför känner jag inte igen de sakerna, säger Mats Rimdahl.

I utredningen vill han ”inte kommentera hur det kommer sig att han innehar polislegitimationen”. I en låda hemma hos honom hittades även polisemblem och en gjutform till en polisbricka, något han inte heller vill uttala sig om.

Men polislegg har i decennier varit återkommande för Mats Rimdahl. Han och hans liga härjade som värst på 80-talet. De genomförde en rad spektakulära och väpnade rån. Gruppen kallades för Maskeradligan då de alltid klädde ut sig, oftast till poliser.

Mats Rimdahl har tidigare av polisen kallats för ”en av Sveriges farligaste brottslingar”.

Falu tingsrätt har ännu inte bestämt något datum för när rättegången mot trion ska starta.


Jackpott – 18 miljoner på Stryktipset: Analys och följ expertens system
här