Wilma-fallet: Nya svar om oidentifierade fingeravtrycken

Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2020-06-04

Ex-pojkvännens fingeravtryck har hittats på aluminiumfolie vid kroppsdelen tillhörande Wilma.

Men där finns också andra avtryck – som inte har kunnat identifieras.

– Jag tycker det är oroväckande att man låter bli att säga någonting om det bara för att det lika väl kan peka mot en annan person, säger 23-åringens advokat Beatrice Rämsell.

På fredag återupptas rättegången mot 17-åriga Wilma Anderssons 23-årige ex-pojkvän, som är åtalad för mord och brott mot griftefriden. Förra veckan förhördes ex-pojkvännen och då sa han sig inte alls förstå hur blodspåren efter Wilma, eller väskan med hennes huvud, hamnat i hans lägenhet. Inte heller hade han något svar på varför en likhund markerat i bostaden.

Polisen genomsökte den misstänkte 23-åringens lägenhet i mitten av maj.

Under samma rättegångsdag uppmärksammades också bevisning som inte tidigare har lyfts fram, vare sig av åklagarsidan eller försvaret.

Det var domaren i målet, Arne Åkerström, som frågade om ett par avtryck som funnits på aluminiumfoliet som hittades kring kroppsdelen i väskan – och som inte kunnat identifieras som ex-pojkvännens.

Polisen söker efter spår vid en vägren i november förra året.

– Frågan ställdes av rätten för att vi tyckte att det blev otydligt. När man läser i förundersökningsprotokollen kring de här avtrycken kan man läsa det som att det skulle finnas två fingeravtryck som inte gått att identifiera – men som skulle vara identifierbara. Det var anledningen till att frågan ställdes och vi ville ha både åklagaren och försvarets syn på den frågan, säger Arne Åkerström.

WIlma Andersson.

”Ingen identifiering”

Då, i fredags, ville åklagarsidan inte kommentera avtrycken, men nu har man inkommit med ett tilläggsprotokoll och ett förtydligande gällande spåren som man inte kunnat identifiera tillhöra den åtalade ex-pojkvännen. Och enligt åklagarens uppfattning rör det sig inte om fingeravtryck – utan handavtryck.

”Sammanfattningsvis är det fråga om två spår som sannolikt kommer från handflata/or. Spåren som säkrats på aluminiumet har inte varit i bästa skick. Tilltalad har daktats två gånger för att få tydliga avtryck från hans handflator att jämföra med. Ingen identifiering har kunnat göras och det beror på svårigheten få passande avtryck att jämföra med. Enligt NFC går det inte utesluta att tilltalad satt dit avtrycken”.

23-åringens försvarare, Beatrice Rämsell, har nu beställt ytterligare material från NFC, Nationellt forensiskt centrum, gällande spåren.

– Det handlar om fingeravtryck eller avtryck från någon som NFC Väst har bedömt som möjliga att undersöka. De skickar materialet till NFC Linköping och där får man ingen träff mot min huvudman och då bedöms det som ointressant. Jag tycker att det är oroväckande att man låter bli att säga någonting om det bara för att det lika väl kan peka i riktning mot en annan person, säger Rämsell.

Misstänkte gärningsmannen på McDonalds.

”Får en att undra”

Beatrice Rämsell anser att det är fler bevis som utelämnats av åklagarsidan som talar till 23-åringens fördel, såsom lappar han skrivit på häktet samt undersökningen av bilen han färdades i timmar efter det misstänkta mordet.

– Det finns en skyldighet från myndigheternas sida att faktiskt peka på det som talar både till för- och nackdel för en person, säger hon.

Åklagare Jim Westerberg har tidigare sagt att man inte tänker lämna några fler kommentarer förrän rättegången är avslutad.

Nästa rättegångsdag är planerad till fredagen den 5 juni. Då kommer bland annat flera närstående till Wilma Andersson att höras.

Rättegången, som hålls i tingsrätten i Uddevalla, är planerad att avslutas den 16 eller 17 juni.

Wilmarättegången inleddes den 26 maj.