”Det är bekymmersamt”

Uppdaterad 2015-06-03 | Publicerad 2015-06-02

På 70-talet ansågs sju av tio män som dödat sin kvinna sjuka, nu nästan ingen.

Aftonbladet har frågat tre experter: Hur ser du på att männen som mördar sin kvinna så sällan döms till vård?

Jack Ågren, doktor i straffrätt:
–  Efter en lagändring 2008 är det möjligt att döma till fängelse trots att brottet begåtts under påverkan av allvarlig psykisk störning under förutsättning att det finns synnerliga skäl, till exempel om brottet är väldigt allvarligt, vilket mord är.

– Man kan även döma till fängelse om den tilltalade saknar eller har ett begränsat behov av psykiatrisk vård, eller om störningen varit självförvållad genom rus.

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt:

– Det är bekymmersamt att det är en juridisk fråga om någon är tillräckligt allvarligt psykiskt störd eller inte. Det är svårt att avgöra den saken.

– Om det har skett en förskjutning i vår syn på sådana här handlingar så att det ses som mindre onormalt än tidigare så är det anmärkningsvärt. Behovet av vård är inte mindre i dag än det har varit tidigare.

Mikael Rying, kriminolog på polisens utvecklingsenhet:

– I mitten av 70-talet dömdes två av tre mördare till vård, nu är den siffran bara cirka 15 procent. Det handlar om att man från samhällets sida ser annorlunda på detta än tidigare och på grund av ändrad lagstiftning.

– 1992 infördes begreppet allvarlig psykisk störning. Sedan dess har man urholkat det begreppet och det är nu en väldigt hög ribba för att få vård. Dessutom är det ett politiskt beslut från den första juli i fjol att sänka ribban för livstids fängelse om man dömts för mord. Livstidsdomen som kom i dag faller inom ramarna för detta.

Följ ämnen i artikeln