Tonåring häktad misstänkt för medhjälp till mordet i Skogås

Ska ha lurat 15-åringen till restaurangen, enligt uppgifter

Publicerad 2023-02-01

17-åringen ska ha lurat pojken till restaurangen i Skogås centrum där han sköts till döds.

Nu har ynglingen häktats, misstänkt för medhjälp till mord.

– Han är bestört och besviken över rättens beslut, säger advokaten Dalia Ahmad.

Den 15-årige pojken blev skjuten när han satt vid ett bord inne på sushirestaurangen i Skogås, söder om Stockholm. Enligt Aftonbladets uppgifter lurades han till centrumet av en 17-åring. Denne greps klockan 20.06 samma kväll.

På onsdagseftermiddagen häktades tonåringen vid Södertörns tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Det är den starkare misstankegraden.

– Jag kan inte gå in på några ytterligare omständigheter kring det här brottet i nuläget. Vi arbetar med flera olika spår och vi tittar naturligtvis också på eventuella kopplingar till andra ärenden, säger åklagaren Ida Arnell, som leder förundersökningen.

– Det är ett intensivt arbete som pågår.

Minnesplats i Skogås centrum dagen efter mordet.

Nekar till brott

17-åringen var klädd i mörkblå collegetröja och svarta joggingbyxor när han leddes in i rättssalen.

Han såg ner på sina händer då åklagaren läste upp sitt yrkande.

Advokaten Dalia Ahmad uppger att den misstänkte nekar till brott.

– Min klient förnekar de här anklagelserna och menar att han är oskyldig. I övrigt kan jag inte kommentera något kring utredningen med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Är tidigare dömd

I juli förra året dömdes tonåringen till ungdomsvård för ringa narkotikabrott. Han hade då lämnat ett blodprov som innehöll spår av cannabis. 17-åringen uppgav att han fått en cigarett av en annan person och att han inte förstått att det var marijuana. Rätten trodde dock inte på den förklaringen.

När straffet utdömdes skrev han också under ett så kallat ”ungdomskontrakt”. Det är ett program med regelbundna samtal och drogprov.

I augusti 2021 stretade tonåringen emot när polis skulle föra bort flera personer som försökte ta sig förbi en avspärrning i Skogås. Han dömdes senare till 20 dagars ungdomstjänst för våldsamt motstånd.