Åsa, 53, knivmördades på nyårsfesten

Publicerad 2020-06-05

På nyårsfesten klädde sig kvinnorna i gyllene hattar för att fira in det nya året.

Några timmar senare var Åsa, 53, mördad.

Nu åtalas en 52-årig kvinna och festdeltagare för mordet.

Väninnorna hade samlats för att fira in det nya decenniet ihop. De började kvällen med att äta mat och sedan spelade de Bingolotto och klädde sig i glittriga guldhattar – eftersom de bestämt sig för att vinna guld på Bingolotto.

De tog leende en bild av sig själva i hattarna som lades ut på sociala medier. En av väninnorna beskriver att stämningen till en början var glad och trevlig.

– Trodde väl att det skulle bli en trevlig kväll helt enkelt. Och det vare också till en början, säger hon till polisen.

Några timmar senare hade nyårsfesten övergått i tragedi då polisen klockan 06.09 fick ett larm från lägenheten i Sundsvall. Det handlade om en knivskärning.

– Jag vet inte vart jag skall ta vägen jag är skiträdd alltså, säger kvinnan som larmar till SOS.

När polisen kom till lägenheten hittade man Åsa, 53, död.

Där står också en 52-årig kvinna med en kniv i handen, täckt i blod. Trots att polisen säger till henne att släppa kniven lyder hon inte. Till slut lyckas polisen få henne att släppa kniven och 52-åringen förs ut ur lägenheten.

Nu åtalas kvinnan för mord.

Mordet ska ha utförts med ett stort antal knivhugg och omständigheterna beskrivs som försvårande då Åsa försökt värja sig och händelseförloppet varit utdraget, enligt åtalet. En annan kvinna som var på nyårsfirandet har berättat att den misstänkta 52-åringen hade frågat henne om hon fick komma dit:

– Och jag vet liksom att de kan spåra ur. Men inte sådär. Det är mer att hon blir full å sådär och sluddrig, säger hon i polisförhör.

Enligt väninnan började kvällen bra men den mordåtalade 52-åringen ska sedan ha blivit berusad och arg.

– Hon kan bli väldigt arg, säger väninnan till polisen.

”Hörde: hjälp, hjälp”

Senare under kvällen när väninnan var på uteplatsen hörde hon ett skrik:

– Ja, alltså jag hörde: hjälp, hjälp, säger hon till polisen.

Vice chefsåklagare Peter Salzberg vill inte uttala sig om ett eventuellt motiv till mordet.

– Inga kommentarer, säger Salzberg.

Tidigare har den 52-åriga kvinnan sagt att hon varken kunnat förneka eller bekräfta händelsen då hon bara har små minnesfragment från kvällen. Bland annat har hon sagt sig ha en minneslucka, som började i samband med det misstänkta mordet.

– Och så ramlar jag. Ja, det är där min svarta, öh, lucka börjar, säger hon i polisförhör.

– Min nästa bild därefter, det är att jag är på polisstation, fast jag vet inte om det. Men det är att jag, jag ser min hand, den är alldeles röd...

Under utredningen har en liten sinnesundersökning visat att man kan misstänka att 52-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

Enligt stämningsansökan hade den 52-åriga kvinnan haft flera narkotikaklassade preparat i blodet. Enligt bipacksedeln till ett av preparaten som kvinnan misstänks ha missbrukat står det bland annat att panikattacker och aggression kan vara en biverkning, om än mindre vanliga. Aftonbladet har sökt kvinnans försvarsadvokat.

”Världens underbaraste mormor”

Anhöriga till Åsa har godkänt att Aftonbladet publicerar Åsas namn samt foto. En dotter till Åsa har tidigare beskrivit henne som en oerhört kärleksfull mamma som är saknad, varje dag.

– Barnen har förlorat världens underbaraste mormor och det smärtar mig så fruktansvärt mycket, har hon tidigare sagt.

En väninna beskriver Åsa som sprallig, glad och hjälpsam.

Rättegången är planerad att starta den 11 juni.

De tre kvinnorna poserade tillsammans i guldhattar.