”Ett borgerligt fadersmord”

Publicerad 2016-11-26

Allt fler börjar förkasta Reinfeldts politiska arv

Han är den mest framgångsrika högerledaren i Sverige någonsin.

Men inom dagens borgerlighet börjar allt fler förkasta Fredrik Reinfeldts (M) politiska arv.

– Det börjar alltmer likna ett borgerligt fadersmord, säger Rasmus Törnblom, tidigare Muf-ordförande.

Drygt två år har gått sedan Alliansregeringen förlorade valet och Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister och senare som Moderaternas partiledare. Han hade då varit den mest framgångsrika högerledaren någonsin, som både lyckades ena borgerligheten och besegra socialdemokratin två val i rad.

Under sina åtta år som statsminister hade Reinfeldt ofta skyhöga förtroendesiffror. Men i dag är läget annorlunda - framför allt inom borgerligheten. Både ledarsidor och Facebook-trådar fylls med hårda attacker från moderater mot Reinfeldt och hans gärning. Mycket av kritiken rör den öppna migrationspolitik som hans regering förde, som dagens M-ledning lämnat bakom sig.

En som noterat det hårda tonläget är Rasmus Törnblom, tidigare Muf-ordförande.

– Det finns all anledning att likt den nya partiledningen vara kritisk mot delar av den tidigare förda politiken, mot bristen på helhet och ansvarstagande i såväl arbetsmarknads- och migrationspolitiken. Men när omnämnandena blir framförda i en dumraljant ton med syfte att idiotförklara Reinfeldt, då börjar det alltmer likna ett borgerligt fadersmord.

”Har mycket att lära dagens borgerlighet”

Törnblom menar samtidigt att dagens borgerlighet har mycket att lära av det som kännetecknade Reinfeldts gärning, framför allt den tidiga.

– Han lyckades genom mod, självförtroende och en egen reformagenda utmana den socialdemokratiska maktmaskinen och vinna. Jag tror att många av de utmaningar som borgerligheten står inför handlar om att våga tänka själva och inte förhålla sig för mycket till den dagsaktuella opinionen och S.

Att många i dag börjat förkasta Reinfeldts arv tror han beror på sökandet efter självförtroende.

– Jag hoppas att borgerligheten hittar vad de letar efter. Det är helt avgörande inför valet 2018.

Även Karin Svanborg-Sjövall, vd för den borgerliga tankesmedjan Timbro, har reagerat på att bilden av Reinfeldts på kort tid har förändrats inom högern.

– Hans person och gärning är helt bortsopad i dag. Förkastandet av hans liberala syn på flyktinginvandring är väl det mest uppenbara exemplet. Men det handlar också om hela hans bygge av Alliansen. Formellt finns det kvar, men i praktiken är det helt uppenbart i upplösning.

”Setts som överstepräst”

Däremot menar Svanborg-Sjövall att delar av Reinfeldts gärning lever kvar, bland annat "krona för krona"-principen inom den ekonomiska politiken.

– Men som person är han inte särskilt välsedd i dag, från att tidigare ha setts som en överstepräst som alla hade väldigt stor respekt för.

Timbro-chefen menar själv att Reinfeldt genomförde viktiga förändringar av svensk borgerlighet.

– När han var statsminister tyckte jag att han lade M för nära mitten och S. Men jag tror att han gjorde väldigt mycket gott för borgerligheten och för Sverige. Det är ganska orättvist att han blir utskåpad på det sättet som han blir i dag, på grund av flyktingpolitiken. Även om det är en stor fråga som han i efterhand har uttryckt sig rätt konstigt om.

”Inte fel att ompröva”

Aleksandra Boscanin, ledarskribent på liberala Göteborgsposten, lyfter fram att medan Reinfeldt tappat popularitet i sitt eget parti så har han blivit mer populär på andra håll, bland annat inom Centerpartiet.

– Det som jag tror förstärkt den negativa bilden av honom inom M och förstärkt den positiva inom C är att han in efterhand inte har kommit och sagt att hans regering gjorde fel. Han har hållit fast vid den linjen han drev fram till 2014.

Hon tror däremot att det inte är ett problem att Reinfeldts ord om "öppna era hjärtan" inte lever vidare.

– Jag tycker inte att hans regering hanterade migrationsfrågan på ett bra sätt. Om det arvet förkastas innebär det att man erkänner att man behöver förändra. I grund och botten är det bra att man kan ompröva gamla inställningar.