Åkesson om kontakten med M-ledaren: Vi hörs varje vecka

SD:s partiledare om ”coronamassakern”, självkritiken och sms:en till Kristersson

Publicerad 2020-06-11

Pandemin har fördjupat kontakterna mellan SD och M – på partiledarnivå.

Jimmie Åkesson ringer och sms:ar nu regelbundet med Ulf Kristersson.

– I genomsnitt hörs vi varje vecka, säger Åkesson.

Att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson de senaste veckorna varit kritisk till Sveriges coronastrategi har knappast undgått någon.

När han nyligen krävde statsepidemiologen Anders Tegnells avgång i en debattartikel, möttes han av hånfulla skratt för felriktad kritik. Men det fanns också de som gillade hans uppmaning.

Varför krävde du en tjänstemans avgång?

– Tegnell är en symbol för Sveriges coronahantering, det var för att människor skulle förstå att kritiken är på riktigt och allvarlig, säger han själv som förklaring.

Jimmie Åkesson (SD) är mycket kritisk till att över 4 700 personer har dött av coronaviruset i Sverige: ”Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset.”

Huvudbudskapet var dock att ansvariga måste avgå, anser Åkesson.

– Ytterst är det en uppmaning till regeringen att avsätta generaldirektören Johan Carlson, sedan får en ny generaldirektör tillsätta en ny statsepidemiolog.

”En massaker”

Att närmare 4 800 personer i Sverige har dött av coronaviruset, många av dem inom äldreomsorgen, ser Åkesson som ett stort misslyckande.

– Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas. Man trodde att när vi fått en allmän smittspridning så ska vi kunna skydda riskgrupper. Men det är tydligt att det inte har fungerat någonstans, inte i Sverige heller, säger han.

SD ledaren anknyter till ett mycket uppmärksammat uttalande av Kristdemokraternas partiledare i SVT:s debatt nyligen.

– Som Ebba (Busch) sa: ”med berått mod”. Man har medvetat spelat ett högt spel och det har kostat många människor livet. Det är inte acceptabelt.

Men är det inte väldigt lätt för er att i dag vara efterkloka?

– Jag har sagt samma sak precis hela tiden.

Varför har i så fall ingen lyssnat?

– Därför att man inte har velat lyssna. Jag kan vara självkritisk i den meningen att vi hade ganska högt tonläge initialt, men sedan blev vi också lite försiktiga. Allt var så osäkert. Det kan jag ångra, jag hade gärna haft ett högre tonläge hela vägen.

Du borde ha bråkat mer?

– Ja, jag borde ha bråkat mer, absolut. Men som sagt det flög inte. Tvärtom, man fick oerhört mycket hat initialt så fort man sa något som avvek, så alla vek ner sig.

”Känner ingen skuld”

Jimmie Åkesson pekar ut några områden där han anser att fel begåtts, skulden lägger han på regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Det handlar om brist på skyddsutrustning i äldreomsorgen, men också bristande testning och smittspårning.

Sammantaget har en serie missbedömningar gjorts, hävdar han.

SD-ledaren vill inte kännas vid att hans parti har någon skuld i dödstalen, till skillnad från Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, som menar att politikerna bär ansvaret. ”Jag känner ingen skuld, vi har legat på om omsorgen i alla år vi har suttit i riksdagen”, säger Åkesson.

– Det som har saknats är försiktighetsprincipen. Man har inte utgått ifrån en sådan. Stefan Löfven återkommer hela tiden till att den här smittan är ny och att vi visste ingenting om den, och då kan man inte begära att vi ska göra allt rätt från början.

– Därför ska man göra så mycket som möjligt, hellre för mycket än för lite, och sedan trappa av restriktioner i takt med att man ser vad som gör nytta och vad som inte gör det. Här har vi gjort tvärt om.

Framåt vill Jimmie Åkesson se en ”sanningsutredning” kring de höga dödstalen inom äldreomsorgen, inom ramen för den coronakommission som ska granska arbetet.

Den ska svara på vem som bär ansvaret för bristerna, men också hur omsorgen är organiserad och vad som bör förändras, framhåller han.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör kastade dock tillbaka skulden på Åkesson och övriga politiker eftersom de fortsatt att dra ned på äldreomsorgen trots återkommande varningar.

Vilket ansvar har du och ditt parti?

– Jag känner ingen skuld, vi har legat på om omsorgen i alla år vi har suttit i riksdagen, inte minst när det handlar om resurstilldelning, men också om att upphöja undersköterskeyrket.

Sms:ar med Kristersson

Själv hoppas Jimmie Åkesson få inflytande över den svenska regeringen efter nästa val, i ett konservativt block tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Han menar att ”mycket har hänt på partiledarnivå” sedan han och Ebba Busch åt köttbullar ihop förra sommaren.

Jimmie Åkesson säger att kontakterna med M-ledaren Ulf Kristersson har stärkts under pandemin. De ringer och sms:ar varandra varje vecka.

Framför allt är det kontakterna med Ulf Kristersson som stärkts.

Att M-ledaren nu säger att han kan tänka sig ett budgetsamarbete med SD ser Åkesson som en naturlig följd av detta. 

Kan du ringa Kristersson?

– Ja, det kan jag.

Sms:a?

– Ja.

Får du svar?

– Ja, det får jag.

Jimmie Åkesson slår fast att det ofta handlar om att höra sig för och informera varandra, till exempel med anledning av coronaviruset. Särskilt mycket blir det nu när många jobbar hemifrån.

– Vi stämmer av saker, även på partiledarnivå. Sedan ser det lite olika ut beroende på vilket område vi pratar om. Det är mycket individbaserat. Det som är tydligt är att det finns inget samtalsförbud för oss, så som det fanns förut. Det är snarare att det uppmuntras att göra det, säger han.

Enligt Åkesson agerar Kristersson i rollen som oppositionsledare.

– Jag tror Ulf är väldigt mån om att samla oppositionen, han vill gärna vara spindeln i nätet, och jag har ju ingen tillgång till Jonas Sjöstedt (V). Det är det som gör att det blir naturligt att Ulf gör det där, även om vi har varit större i mätningar.

 

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen