Tegnell: Så många smittade har Stockholm nästa vecka

Uppdaterad 2020-05-08 | Publicerad 2020-05-07

Nästa vecka kommer sannolikt en tredjedel av Stockholms befolkning ha varit smittade med corona.

– De indikationer vi har fått hittills tyder på detta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens statistik över hur många som är smittade av covid-19 i Stockholm har varit omdiskuterad. Myndigheten har tidigare dragit tillbaka en rapport som visade sig innehålla ett räknefel.

En del av rapporten innehöll också uppgiften att den 15 maj förväntas en tredjedel av Stockholms befolkning ha smittats.

Den bedömningen håller, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Ja, det är fortfarande definitivt inom möjligheternas gräns. Vi håller på med en stor undersökning nu och får resultaten i nästa vecka, då kan vi känna oss säkra. De indikationer vi har hittills tyder på detta, säger han.

Malin Grape och Anders Tegnell promenerade till presskonferensen.

Förskräckligt sorgligt

Onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten ägnades till stor del åt situationen i äldrevården. Antal coronafall har gått ner på boenden i Stockholm, men myndigheten understryker vikten av att anställda som är sjuka stannar hemma.

Har ni agerat för sent gällande äldrevården?

– Äldrevården är en komplicerad verksamhet, det är inte bara vi som agerar där. Vi har hela tiden pekat på att det är de äldre som är de viktigaste i samhället att skydda.

Vad vill du säga till anhöriga som tycker att ni borde agerat tidigare?

– Vi försöker hela tiden bli bättre på det här området. Vi inser mycket väl att vi behöver göra mer. Det är förskräckligt sorgligt att det är så många som har drabbats inom de här verksamheterna. Det är en lärdom som många i det svenska samhället behöver ta med sig i fortsättningen.

Anders Tegnell under pressträffen.

Överväg munskydd

Folkhälsomyndigheten gick under torsdagen ut med en ny rekommendation om munskydd för anställda i äldreomsorgen: att ”överväga att lägga till munskydd” för att hindra smittspridningen i äldrevården.

Varför kan ni inte vara tydligare, ska man använda eller inte?

– Visir eller munskydd är ett tillägg, inte lösningen. Att försöka gå genvägen genom att säga att alla ska ha munskydd eller visir är inte rättvist mot de som jobbar med att förbättra basala hygienrutiner och de åtgärder som är viktigast för att bekämpa smittspridningen, säger Malin Grape, enhetschef på enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.

Ser du inte en risk att arbetsgivare struntar i rekommendationen?

– Det här är en övervägning som måste göras lokalt, säger Malin Grape.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen