Nya lagförslaget – så ska fler skattesmitare bötfällas

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2017-11-12

PARIS/STOCKHOLM. I efterdyningarna av Panamadokumenten och Paradisläckan skärper regeringen tonen mot skattefuskare.

Man vill nu ändra lagen så att fler som gömt undan pengar ska kunna bötfällas.

– Det här är ett ytterligare steg för att dra åt nätet kring dem som smiter från att betala skatt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

De senaste åren har flera stora världsomspännande avslöjanden – bland annat Panamadokumenten och Paradisläckan – satt i gång en diskussion även i Sverige om skatteplanering och skatteflykt.

Till följd av framför allt Panamadokumenten har regeringen och Vänsterpartiet under en tid arbetat med att försöka skärpa reglerna för de som gömt undan pengar, till exempel utomlands, och lämnat in oriktiga uppgifter till Skatteverket.

I morgon, måndag, går förslaget om att ändra den så kallade skatteförfarandelagen ut på remiss. I dag ser lagen ut så att om en person väljer att kliva fram och rätta sina felaktiga uppgifter slipper betala böter via skattetillägg – även om man vet att en granskning är på gång.

Rättelser har kunnat göras för att förekomma Skatteverkets utredningar och undvika åtal för skattebrott. Lagens utformning har motiverats bland annat med att folk ska få en andra chans att göra rätt för sig.

Efter de senaste årens stora avslöjanden har personerna som gjort egna rättelser av tillångar utomlands ökat, visar Skatteverkets statistik.

Nu vill alltså regeringen och V skärpa reglerna för de som väljer att kliva fram.

”Dra åt nätet kring dem som smiter”

Det nya lagförslaget skulle innebära att det införs en tidsgräns på två månader efter att Skatteverket sagt att de ska genomföra kontroller. Om en person dröjer längre än så med att rätta sina uppgifter blir det böter.

– Det här är ett ytterligare steg för att dra åt nätet kring dem som smiter från att betala skatt. Det handlar om att fler av dem som har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket ska få betala extra böter, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansministern, som i fredags träffade sin franska ministerkollega i Paris för att bland annat diskutera skatteflykt, säger att förslaget är en direkt konsekvens av båda Panamadokumenten och Paradisläckan.

– Det handlar om att fler av dem som fastnar i det här nätet kommer att få böter. Det kan både leda till mer pengar till statskassan direkt, men det kan också handla om att fler människor snabbare skickar in riktiga uppgifter så att vi på det sättet får in mer pengar, säger hon.

Enligt finansminister är det i dag ett stort problem att så många svenskar inte betalar skatt på det sätt de ska.

– Därför har den här regeringen från dag ett jobbat stenhårt med att öka trycket på dem som inte gör det. Det är viktigt att så många som möjligt skickar in riktiga uppgifter och betalar skatt på det sättet som man ska. Det är så som vi får in de allra mesta skatteintäkterna så att vi kan betala för skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Planerat till 1 augusti 2018

Men det är inga stora summor man räknar med att de nya reglerna ska fylla på statskassan med, cirka 15 miljoner kronor från 2019.

Även Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson menar att lagändringen kring skattetilläggen är helt nödvändig.

– Vi tycker helt enkelt inte att det är rimligt att man kan undgå att betala skatt efter många år när man känner att det börjar hetta till. Man ska då inte kunna plocka hem pengarna och sedan inte behöva betala skattetillägg, säger hon.

Hon hoppas att förändringen ska ge flera konkreta resultat.

– Dels att fler ska inse att det här är ett förkastligt sätt att agera, det är illojalt mot det gemensamma samhället och alla som lever i det. Men också att samhället skickar en tydligare signal om att det här inte är något som accepteras.

Förslaget är planerat att landa på riksdagens bord i vår. Om det får tillräckligt med stöd där är målet att det ska träda i kraft 1 augusti 2018.