Jonas Sjöstedt: ”Dagens förlorare är Busch Thor, Kristersson och Åkesson”

Vänsterpartiet lägger ner sina röster i riksdagen

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Sverige har en ny regering – 131 dagar efter valet.

Vänsterpartiet la som väntat ned sina röster i voteringen i riksdagen.

– Dagens förlorare är lätta att utse: Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson, sade Jonas Sjöstedt i sitt anförande innan omröstningen.

Regeringsbildningen har hängt på Jonas Sjöstedts ja eller nej till Stefan Löfven. De senaste dagarna har V-ledarens beslut följts av ett helt land och både kritiserats och hyllats.

Innan fredagens votering i riksdagen upprepade Jonas Sjöstedt budskapet om att V släpper fram Löfven med ett ”misstroendelöfte”: man kommer fälla regeringen om de går fram med förslag om till exempel marknadshyror.

– Dagens förlorare är lätta att utse: Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson, sa Sjöstedt.

.– Vi har också pulveriserat försöken att utestänga Vänsterpartiet från inflytande.

Jonas Sjöstedt.
Foto: TT
Jonas Sjöstedt.

”Vänsterpartiets roll växer”

Enligt Sjöstedt finns det ett dokument med minnesanteckningar där Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om att återuppta de reformer de tillsammans genomfört under förra mandatperioden.

V-ledaren, som stått i centrum de senaste dagarna, verkar säker på att hans parti även fortsatt kommer att ha inflytande.

– Vi ser med tillförsikt fram mot nästa val oavsett om det blir 2022 eller om det blir före dess. Nu börjar en tid då Vänsterpartiets roll i svensk politik växer, vi är redo, sa Jonas Sjöstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE