Coronapandemin

Åkesson: Coronakrisen förklarar SD:s ras

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna tokrasar i SCB:s partisympatimätning – till 17,1 procent.

Men det utlöser inga krisåtgärder på SD:s kansli.

– Jag kopplar det 100 procent till coronakrisen, det är inte inom vår kontroll på något sätt, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Coronakrisen har vänt upp och ned på den politiska opinionen. I SCB:s mätning rusar Stefan Löfvens Socialdemokraterna uppåt med 8,7 procent och landar på 33,7 procent, vilket med råge passerar valresultatet från 2018.

Tvärt om ser det ut för Sverigedemokraterna, som tappar 5,6 procentenheter.

Sluter upp bakom regeringen

Jimmie Åkesson ser det som ett utslag av coronakrisen, vilket han menar att han ”har respekt för”.

– Att vi skulle backa i krisen har varit ganska tydligt. Det var vår analys redan när det här satte i gång. Vid en riktig kris sluter man upp bakom den sittande statsledningen, det har hänt här också.

Åkesson slår fast att han är övertygad om att opinionsläget snart kommer att stabilisera sig och att han, trots allt, är ganska nöjd med siffror i närheten av valresultatet.

– Nu kan det bara gå uppåt.

”Vid en kris sluter man upp bakom den sittande statsledningen” säger Jimmie Åkesson (SD) med anledning av partiets ras i SCB:s senaste partisympatimätning.

Att det skulle vara en effekt av att Sverigedemokraternas främsta profilfrågor, invandring och brott och straff, skymts av krisen vill han dock inte kännas vid.

– Det är en ganska grund analys som bygger på att man inte förstått vad vi är för ett parti. Många som säger det tar sig inte tid att lyssna på vad vi faktiskt är. Det kan vara ganska frustrerande ibland.

”En dipp just nu”

Åkesson menar att tidigare mätningar har visat att SD stärkt sitt förtroende över hela det politiska spelfältet.

– Jag tycker vi kan se att vi har ökat vårt förtroende brett över hela skalan, det är bara ett halvt år sedan som vi låg topp tre i alla frågor. Det visar den politiska breddningen hos oss, den har inte avstannat men just nu ser vi en dipp, säger han.

Jimmie Åkesson framhåller att SCB-siffran inte utlöser några krisåtgärder inom SD. Men att det är viktigt att partiets arbete med att utveckla den egna politiken fortsätter.

Jimmie Åkesson.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

Jimmie Åkesson

Coronaviruset

SCB, Statistiska centralbyrån