Kommunal kräver ett äldreomsorgslyft

Uppdaterad 2019-04-04 | Publicerad 2019-04-03

Nu sätter Kommunal press på finansminister Magdalena Andersson (S) om fördelningen av statens pengar.

Man kräver ett äldreomsorgslyft i miljardklassen – till mer personal och bättre arbetsvillkor.

– Äldreomsorgen lider av kronisk underbemanning, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

På måndagen gav Magdalena Andersson sin bild av det ekonomiska läget i Sverige just nu och inom kort kommer hon att lägga fram sin vårbudget.

Hon har slagit fast att utrymmet för ofinansierade åtgärder är små, men att landets ekonomi tillåter satsningar där behoven finns.

Tobias Baudin.

”Kronisk underbemanning”

Enligt Kommunals ordförande måste äldreomsorgen få en stor del av den statliga pengakakan – inte bara i år utan många år framöver.

Tobias Baudin menar att personalen går på knä samtidigt som landets kommuner har små möjligheter att själva klara de stora behoven.

– Det är en kronisk underbemanning i äldreomsorgen. Vi har frågat våra medlemmar som jobbar som undersköterskor och sju av tio av dem säger att bemanningen är otillräcklig varje vecka, säger Baudin.

Enligt samma undersökning överväger hälften av undersköterskorna att lämna sina jobb de närmaste åren, på grund av tuffa arbetsvillkor.

– Sedan vet vi att sjukskrivningstalen fortsatt är höga i de yrken som jobbar inom äldreomsorgen. Det är ett tecken på att det är så slimmat bemannat. 

50 000 nya krävs

Beräkningar av rekryteringsbehoven visar att det behöver anställas cirka 50 000 fler i äldreomsorgen de närmaste fyra åren. Detta samtidigt som över 20 000 av nuvarande anställda väntas gå i pension.

Kommunal menar att det behövs stora ekonomiska tillskott i år och många år framåt – i ett rejält äldreomsorgslyft, om man ska klara de stora behoven.

– Det handlar om miljardbelopp, säger Baudin.

– Lyftet måste bestå av två saker, dels att riksdag och regering prioriterar mer pengar till äldreomsorgen, men också att arbetsgivarna förbättrar villkoren för dem som jobbar inom äldreomsorgen och välfärden i dag.

Tobias Baudin skriver om krisen i äldreomsorgen i en debattartikel i Aftonbladet, tillsammans med kommunpolitikerna Lars Stjernkvist (S) och Tomas Mörtsell (C).

De beskriver läget som i det närmaste akut.

”Det gäller hela Sverige, både stora och små kommuner.” skriver de och fortsätter ”Vårt syfte är inte att skrämmas, utan att lyfta fram en verklighet som vi har alla möjligheter att hantera och göra något bra av, men att resurser då måste till.”

PRO: Stor oro

Pensionärsorganisationen PRO:s ordförande Christina Tallberg delar Kommunals bild av att behoven är stora inom äldreomsorgen.

Hon menar att satsningar på personalen också är bra för de äldre.

– Om personalen har bra förutsättningar för att göra sitt arbete, är utbildad och har bra anställningsförhållanden är det också bra för de äldre. Det innebär att de äldre är i trygga händer hos någon som har bra förutsättningar att göra sitt arbete, säger Tallberg.

Enligt PRO:s ordförande är många äldre oroliga över om de ska kunna få hjälp när de behöver, men också kring hur omsorgen fungerar.

– De flesta äldre klarar sig själva och behöver inte alls använda sig av samhällets insatser. Men de som behöver det ska kunna känna att de är i trygga händer.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS