MP:s krissiffra – 2,6 procent

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2017-08-16

Miljöpartiet vägrar lyfta i opinionen.

I Aftonbladet/Inizios senaste mätning landar partiet på 2,6 procent – för åttonde mätningen i rad under riksdagsspärren.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, tror att partiet måste tillbaka till sin ideologiska kärna.

– De måste ta strid för sina frågor och leverera en reform med ganska många miljarder, som griper in i människors vardag, säger han.

Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin ligger i botten när det gäller förtroende från väljarna – det visade en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio i måndags.

Nu kommer nästa tunga besked för regeringspartiet – MP noteras för 2,6 procent i Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för augusti. Det är en tillbakagång med 0,5 procentenheter.

Tillbaka till miljöfrågan

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, vill inte kommentera den enskilda mätningen, men menar att Miljöpartiets situation är bekymmersam.

– Det Miljöpartiet varit med om i regeringsställning är att man har behövt kompromissa väldigt mycket med sina centrala ideologiska frågor, sådant som i någon mening har utgjort partiets själ. Där är man och det är inte mycket att göra åt. Men någonstans behöver man komma tillbaka till det som är Miljöpartiets kärna. Då är det ingenting annat än miljöfrågan som gäller.

Tung politisk strid

Utmaningen är att skapa politisk strid kring en fråga som människor oroar sig för, men som man inte rankar som en av de viktigaste frågorna.

– Viktiga frågor för väljarna är sådana som partierna tar strid om, sånt som man driver hård politik mot varandra kring. Klimatfrågan ligger där och skvalpar, egentligen är det väl ingen som är emot miljöförbättring. MP har svårt att få fokus på miljöfrågorna som skapar stor, tung politisk strid, där de står på den ena sidan.

Ett alternativ skulle enligt Jonas Hinnfors kunna vara en kraftfull reform, där man kan möta politiskt motstånd.

– Det man skulle kunna försöka göra är att få till ett antal konkreta reformer. Att försöka få loss ganska många miljarder i budgeten – inte reparation av cyklar, inte peka på att man minsann har genomfört saker i regeringen som är svåra för folk att urskilja.

”Måste vara ganska mycket pengar”

– Något som gör skillnad i människors vardag, som går att länka in i partiets ideologiska kärna och som kostar ganska mycket så att man får politiskt motstånd. Morötter i stället för piskor, som ska hjälpa människor att fatta ur Miljöpartiets synpunkt riktiga beslut, säger Jonas Hinnfors.

En sådan fråga skulle enligt Jonas Hinnfors kunna vara en satsning på bilismen.

– Bilismen är en viktig fråga, men ska det vara någon mening med det så måste det vara ganska mycket pengar. Det är lättare sagt än gjort, men gör man inte det så riskerar man att hamna i bakvattnet. Det väljarna då kommer ihåg är att man är vid sidan av den politiska debatten.