Kristerssons revansch – med ny hemlig taktik

Moderaterna framåt i ett val för första gången på nio år

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Kristersson tog revansch och Moderaterna knep ännu ett mandat.

För första gången på nio år gick partiet framåt i ett val – och man gjorde det med en helt ny hemlig strategi.

– Jag hade det på känn, säger M-ledaren.

Det var segerrusig stämning bland partikamraterna när Ulf Kristersson klev upp på scenen på Moderaternas valvaka i centrala Stockholm på söndagskvällen. Partiet ökade kraftigt i EU-valet, fick preliminärt 16,8 procent och knep ett fjärde mandat.

Det var högre än vad som förutspåddes och första gången sedan 2010 som M ökar i ett val.

När resultatet presenterades jublades det rejält i lokalen, även om det var partiets näst sämsta resultat i ett EU-val någonsin.

M-ledaren Ulf Kristersson, som haft en tuff tid efter förlusten i riksdagsvalet med sviktande opinionsstöd, log stort när han mötte Aftonbladet på väg ned från scenen.

– Jag hade det på känn, jag är jätteglad. Jag tror att vi har hållit oss till en saklig linje i politiken och pratat om de sakfrågor vi tycker är viktiga. Vi har hellre pratat om vår egen politik än förtalat andras.

”Känsla av revansch”

Vad betyder det här för Moderaterna?

– Det här är en känsla av revansch. Vi hade satt upp två mål, att växa och få ett mandat till. Vi nådde båda.

Vad betyder det här för dig som partiledare?

– Vi har gjort ett gott jobb, ett lagarbete tillsammans. Det är kul att vara lagledare i ett lag som lyckas. Det är alltid ett maratonlopp, vi kommer jobba långsiktigt inför nästa val och visa att Sverige behöver en borgerlig regering.

M-källor uppger för Aftonbladet att man från partiledningens håll använde en ny hemlig strategi denna valrörelse. Det handlade om att fokusera på ett fåtal budskap och, till skillnad från tidigare, satsa allt på toppkandidaten.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Arba Kokalari, Tomas Tobé och Ulf Kristersson.

Haft medvind

Etta på listan är Tomas Tobé, tidigare partisekreterare. Han beskrev att partiet haft medvind den sista veckan, samtidigt som Kristdemokraterna tappat.

– Vi har känt en ganska stark medvind, vi har fått ut våra sakfrågor. Vi satte agendan om kärnkraften, kriminaliteten och invandringsfrågorna.

– Det kombinerat så klart med att KD haft en del annat att reda ut sista veckan gav oss den här möjligheten att komma framåt. Men även KD går framåt i det här valet.

Tobé får sällskap av tre moderater i EU-parlamentet. Det blir Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Alba Kokalari, om ingen annan kryssat sig förbi.

Publicerad:

LÄS VIDARE