Nya utrikesministern om slöjkritiken

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu tar Ann Linde, 57, klivet upp på den internationella toppscenen.

Den nya utrikesministern kommer att fortsätta med den feministiska utrikespolitiken.

– Jag känner att det är min roll nu att föra fram en utrikespolitik som bidrar till fred, frihet och säkerhet, säger Linde.

Som utrikeshandelsminister med ansvar för Norden-frågor och tidigare EU-minister har Ann Linde inte varit något av regeringens mest synliga statsråd.

Med den nya posten som Margot Wallströms efterträdare blir det annorlunda. Som utrikesminister blir Linde en av regeringens tyngsta företrädare.

– Ann Linde har arbetat med utrikespolitik under många år, hon har gedigen kunskap och ett stort kontaktnät över hela världen, säger Stefan Löfven.

Stolt

Ann Linde själv berättade att hon är stolt, glad och hedrad över att ha utsetts till ny utrikesminister. I en intervju med Aftonbladet utvecklade hon vad som blir hennes viktigaste frågor framåt.

– Det viktigaste är att bidra till att Sverige är tryggt och säkert. Sedan är det ju naturligtvis många hot nu runt om i världen, kärnvapenfrågan är aktuell och vi har demokratin som går bakåt i många länder. Vi har klimathotet som också får säkerhetspolitiska konsekvenser. Det finns många frågor att jobba med.

”Mer hållbart med kvinnor”

Linde lovar att fortsätta med den feministiska utrikespolitik som Margot Wallström drivit.

– Jag lanserade precis själv den feministiska handelspolitiken. I fråga efter fråga ser man hur kvinnor inte får vara med på samma sätt, hur kvinnor missgynnas. Samtidigt ser vi hur saker blir bättre när kvinnor och män är med, när det gäller medlingar och fredsavtal. Det blir mer hållbart om kvinnor har varit med i utformandet.

Regeringen har samtidigt fått kritik för undfallenhet i frågan, när ni tagit på er slöja när ni besöker Iran bland annat. Hur ser du på det?

– Om du åker till länder till Iran där det är lag på att ha slöja, då måste du välja. Om jag vill prata med de högsta företrädarna måste jag ha på mig en slöja. Då får man välja om det är så viktigt att ha de här samtalen, så att jag är beredd att gå emot min egen övertygelse att man inte ska behöva ha på sig slöja, eller vill jag vara mer aktivist.

– Jag tycker att i rollen som minister är det viktigare att få de här samtalen på allra högsta nivå. Då är det priset man får betala.

En annan svår uppgift för Linde blir att förbättra den svenska relationen med Israel, som varit mycket ansträngd.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att Sverige har en bara relation med Israel och Palestina. Jag var nyligen där och talade med många politiker som jag känner sedan många år på båda sidor. Det kommer jag verkligen att jobba för. 

Vad har gjorts fel?

– Det har varit missförstånd hur man ska tolka olika beslut, jag står fullt bakom de beslut som regeringens fattat.

Kritiserades av KU

Innan Linde togs i regeringen var hon chef på Europeiska Socialdemokraternas kansli i Bryssel och dessförinnan internationell sekreterare på S-kansliet. Hon har också varit engagerad inom Olof Palme center. Linde har ett kontaktnät utomlands som är vida känt och hon har rötterna i det tunga S-distriktet i Skåne.

Ann Linde var statssekreterare hos Anders Ygeman under Transportstyrelseskandalen och var som sådan en av de första som informerades om IT-tjänsterna som förlagts utomlands. Hon kritiserades för detta av riksdagens konstitutionsutskott.

På samma departement kommer Anna Hallberg, tidigare vice vd på Almi, att finnas. Hon får rollen som utrikeshandelsminister.

Eva Nordmark, i dag TCO:s ordförande, blir ny arbetsmarknadsminister.

Laddar Live Upplevelse
Ann Linde, ny utrikesminister.
Foto: Lotte Fernvall
Ann Linde, ny utrikesminister.

Det här är Ann Linde:

Namn: Ann Linde.

Ålder: 57.

Yrke: Ny utrikesminister (S).

Bakgrund: Tidigare utrikeshandelsminister, EU-minister och statssekreterare. Internationell sekreterare i S och chef för Euroepiska socialdemokraternas organisation i Bryssel.

Så ser den nya regeringen ut:

Publicerad:

LÄS VIDARE