”Jag har lust att anmäla kommunen till Lyxfällan”

Skyddsombud larmar om vanvård och slöseri med Bjurholms resurser

Uppdaterad 2019-09-25 | Publicerad 2019-09-24

BJURHOLM. Bjurholm blöder pengar.

Kommunrevisorn dömer ut ekonomin som miserabel, äldrevården går på knäna och skolan tvingas till omfattande besparingar.

Hur kan Sveriges minsta kommun befinna sig i en så här djup kris?

Maria Björklund, undersköterska och huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal, gör sig redo för nattpasset på Bjuregården, ett av Bjurholms äldreboenden.

Hon och kollegan Margreth Jakobsson har tillsammans mer än 50 års erfarenhet i vården. I somras drog de i nödbromsen.

– Jag har lust att anmäla dem till Lyxfällan*. Det är den nivån det ligger på, säger Maria Björklund.

I en skrivelse till kommunledningen radar de upp problem i äldrevården. Slöseri med pengar, outbildad och oerfaren personal som inte kan svenska tillräckligt bra för att kunna vårda de äldre.

”Larmcentralen förstår inte vad nysvenskar säger”, ”missar i medicinering”, ”bristande omvårdnad där vårdtagare kan ligga i blöta blöjor”, är exempel på problem som nämns i skrivelsen.

Larmar om vanvård

En akut situation som lett till vanvård och är en fara för de äldre.

– Jag var förbannad. Vi har påtalat de här sakerna under flera år men det har inte hänt någonting, säger Margreth Jakobsson.

Margreth Jakobsson, huvudskyddsombud Kommunal och Maria Björklund, huvudskyddsombud Kommunal.

Bjurholm är med sina knappt 2 500 invånare Sveriges minsta kommun. En friluftsoas sex mil väster om Umeå. Känd för sina vackra naturreservat, fiskevatten och vidsträckta skogsområden.

I år har dock nattsvarta rubriker fyllt lokalnyheterna. Kommunens egen revisor, Folke Jonsson (S) kallar det ekonomiska läget för miserabelt. Nu gäller det för politikerna att vara tydliga mot invånarna om hur dåligt det verkligen är, menar han.

– Alla verksamheter går minus och det är ju jätteallvarligt.

Polisstationen i Bjurholm är bemannad med poliser i yttre tjänst på torsdagar klockan 12–15. Inspektör Elenor Demby är en av tre poliser som går i skift och täcker flera kommuner. ”Det är frustrerande att inte kunna vara här mer. De som bor här betalar också skatt, dessutom mer än vad man gör i storstaden. Vad får de för det?” säger hon.

Inte kul att vara kommunpolitiker

Oppositionsledaren Martin Berglund (S) delar bilden av en kommun i kris. Personligen är han mest oroad för skolelevernas framtid. Färre elevassistenter och besparingar på läromedel är några neddragningar som väntar.

– Det är inte jättekul att vara kommunpolitiker nu, om man säger så. Jag vill jobba med utveckling, som det är nu är det avveckling, säger han.

Totalt var det ekonomiska underskottet på ungefär 15 miljoner kronor förra året. Det kanske inte låter jättemycket, men för en kommun med en samlad budget på 160 miljoner är det stora summor. I våras beslutade politikerna att lägga ner förskolan Dalabo. Samtidigt var man tvungen att utöka checkkrediten för att kunna sköta verksamheten.

– Vi är väldigt sårbara. Om bara en person behöver ekonomiskt stöd är det en stor del av befolkningen här, säger kommunstyrelsens ordförande Christina Lidström (M).

Känns inte tryggt

Trots den ekonomiska krisen är Bjurholmsborna märkbart nöjda med livet i kommunen. Hit flyttar man för lugnet och för naturen. Att servicen inte är den samma som i storstaden får man leva med.

– Men jag är orolig över bristen på akutsjukvård. Blir du sjuk får du vänta länge på ambulans. Ofta måste den köra ända ifrån Umeå. Det känns inte tryggt när man har småbarn, säger Evelina Eriksson-Ek, 32, föräldraledig med sonen Frej.

– Så länge man är frisk är jag inte oroad. Men hur det ska bli när man blir äldre? Det vill jag inte tänka på, säger Birgitta Lindberg, 75.

Den åldrande befolkningen är något som kommunen själv identifierar som ett stort orosmoln. Om tio år kommer Bjurholm vara en av de kommuner med högst andel personer över 80 år. På sikt kommer det att gräva nya hål i kommunkassan.

”Var som en rättegång”

Att få kommunen på fötter igen kommer inte att bli lätt utan mer statlig hjälp, menar Martin Berglund (S).

– Vi har inga kraftverk, inga bolag och har gjort stora besparingar. Om vi ska klara av att vara en egen kommun krävs att vi får mer tillskott från staten.

Är det ett alternativ att slå ihop er med en annan kommun?

– Problemet är väl att ingen vill ha oss, av just den anledningen att vi inte har något att erbjuda.

Maria Björklund och Margreth Jakobsson tycker inte att kommunledningen har lyssnat på deras larm. Förhoppningen var att få till en förändring, men den har än så länge uteblivit.

– Vi hade en överläggning med kommunen men det var mer eller mindre än rättegång. Vi vill att de ska ta det här på allvar. I bland känns det dock som ett misstag att vi lämnade in skrivelsen, med all skit vi har fått, säger Margreth Jakobsson.

 

* Fotnot: Lyxfällan är ett program där privatpersoner som hamnat i ekonomisk kris får hjälp av experter. Det visas på TV3 och Viafree

Hur är det i din kommun? Dela med dig av dina upplevelser.

Denna chatt är stängd.

  • 26 sept 2019

    Återigen så är det våra politiker som skall ställas till svars för att det ser ut som det gör och vi måste få veta vad våra skattepengar innan dom tar våra surt förvärvade pengar i anspråk.

    Carolina
  • Sebastian Laneby
    25 sept 2019

    Tack för era ord. Nu avslutar vi den här chatten. Ha det bra!

  • 25 sept 2019

    Motala måste ta priset. Dra ner på värmen i kommunala verksamheter (läs skola, äldrevård, barnomsorg) med motiveringen "de kan ha filt istället".

    Priset
  • 25 sept 2019

    Det skall bli så skönt att lämna Sverige när vi går i pension i början av nästa år så vi kan leva ett lugnt och stillsamt liv i Spanien och verkligen njuta av livet ☀️

    Anita
  • 25 sept 2019

    To emin: kom till göteborg.. finns INGEN kvalite på sjukvården, de är bedrövligt..

    Pissland

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Kommunalrådet: De äldre kan ha filtar
Lena Mellin: Kommunerna krisar – det är på blodigt allvar
Kraftfulla reaktioner på Aftonbladets granskning