Spelet bakom avtalet - därför blev det försenat

Publicerad 2015-12-13

PARIS. In i det sista kärvade förhandlingarna om det stora klimatavtalet.

Flera länder kastade grus i maskineriet så att mötet försenades nästan en halv dag.

Till sist ställde sig Nicaragua utanför avtalet.

Det sista och avgörande mötet skulle äga rum 15.45 igår men flyttades fram till halv sex. I själva verket sparkade det igång först halv åtta och fick då en ovanlig dagordning.

Mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, började med att klubba igenom avtalet. Först sedan det var godkänt bad han om mötets synpunkter.

Bubblade upp kritik

Den omvända ordningen berodde på att han ville få stopp på den kritik som bubblade upp i sista sekund mot avtalet. Bland annat hade Nicaragua och Turkiet en hel del synpunkter. Även G77-gruppen, en rad utvecklingsländer, och USA gnölade.

Nicaragua tyckte inte avtalet var tillräckligt ambitiöst och Turkiet ville bli betraktad som en ekonomi i omställning. De andra hade mer marginella åsiktsskillnader.

– Nicaragua hade synpunkter men blockerade inte avtalet, säger Miguel Arias Canete, EU-kommissionär med ansvar för klimat och energi och djupt involverad i klimatförhandlingarna.

Förhandlade hela natten

Så sent som i onsdags och torsdags var han mycket pessimistisk och trodde inte att världen skulle nå sitt första globala klimatavtal.

- Jag förhandlade hela onsdagsnatten och hela torsdagsnatten utan att något avgörande hände, säger kommissionären.

Äran för att proppen till sist gick ur, trots halvdagsförseningen på slutet, ger han mötets franska ordförandeskap.

– De lät grytan koka och koka och koka. Ända tills det var det dags att stoppa i köttet i fredags.

Nu känner Miguel Arias Canete lättnad.

– Det är ett avgörande skifte för världen.

Nicaragua är det enda av de 195 deltagande länderna som ställt sig utanför avtalet. 186 länder har satt egna miljömål, Nicaragua är inte ett av dem.

Jorden håller
andan