Detaljer om uppgörelsen: Förhandlade på en husbåt

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Januariavtalet kunde slutas efter intensiva möten mellan S, MP, C och L.

Vid ett tillfälle ägde förhandlingarna rum på en husbåt utanför Stockholm.

– Vi insåg att om media skulle upptäcka var vi var hade vi inte haft en chans att ta oss ut. Vi omlokaliserade oss till en mindre utsatt lokal, säger Martin Ådahl (C).

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet fick i går namnet Ja (Januariavtalet) av Stefan Löfven.

Hittills har få detaljer om förhandlingarna kommit ut. Men i morse kom Centerpartiets chefsekonom och riksdagsledamot Martin Ådahl med nya uppgifter när han gästade AB Morgon.

1 av 5 | Foto: URBAN ANDERSSON
Stefan Löfven (S).

Slutförhandlingar i ”Mästarvillan”

Enligt Martin Ådahl deltog omkring 15 personer: Partiledare, språkrör och medförhandlare. Först träffades de på departementen i Stockholm, sedan på en hotellanläggning utanför stan.

– Vid ett tillfälle hamnade vi på en husbåtsartad lokal. Vi insåg att om media skulle upptäcka var vi var hade vi inte haft en chans att ta oss ut.

S sa att de gjort fel

Enligt en källa med insyn ägde slutförhandlingarna rum på en konferensanläggning på Bosön på Lidingö. Parterna satt enligt Aftonbladets källa i huset Mästarvillan på Riksidrottsförbundets anläggning.

Förhandlingarna mellan partierna inleddes först i december men havererade efter motsättningar, bland annat i frågan om arbetsrätten. Enligt Martin Ådahl gick S in med en helt annan inställning när förhandlingarna återupptogs efter jul.

– De var ödmjuka, sa att ”vi gjort fel, vi gör ett nytt försök”, säger han.

Aftonbladets källa beskriver att samtalstonen var mycket bättre när förhandlingarna inleddes på nytt.

– Det var tydligt att partierna börjat förstå den nya kartan och varandras respektive politiska kompasser. En fast beslutsamhet att lösa situationen fanns från samtliga partier runt bordet.

Går till motangrepp mot M-ledaren ”Bitter ton”

Reaktionerna på Januariavtalet har varit hårda från Moderaterna och Kristdemokraterna. M-ledaren Ulf Kristersson sa i går att C och L blivit ”lurade” av Löfven och syftade på Vänsterpartiets inflytande.

– Jag tycker det är tråkigt att tonläget är så bittert från den sidan. Vi håller fortfarande en utsträckt hand till dem, vi samarbetar med dem i många kommuner och vill fortsätta göra det i framtiden, säger Martin Ådahl.

LÄS MER OM SPELET OM REGERINGSBILDNINGEN

Björklund om Sjöstedts krav
Kristersson: En absurd regeringsbildning
Beskedet från Vänsterpartiet: Vi släpper fram Löfven
Partiet som pekas ut som allra värst
Moderaterna till attack: Januariblåsningen

Publicerad:

LÄS VIDARE