Ny rapport: Utsläppen av koldioxid ökar kraftigt under 2018

Klimathotet: ”Kristallklart att världen misslyckats”

Uppdaterad 2018-12-06 | Publicerad 2018-12-05

En ny rapport innebär illavarslande besked för jordens klimat.

Utsläppen av koldioxid ökar kraftigt under 2018 – med uppskattningsvis 2,7 procent – till en ny rekordnivå.

En ovanligt kall vinter och varm sommar i Nordamerika anges som en av orsakerna.

– Det blir kristallklart att världen misslyckas med att styra in på en kurs som överensstämmer med målen i Parisavtalet 2015, säger Glen Peters, en av rapportförfattarna.

Världens utsläpp av koldioxid måste minska med 6–7 procent årligen för att nå målet om max 1,5 graders uppvärmning – det slog FN:s klimatpanel fast tidigare i höstas.

Men förra året ökade koldioxidutsläpppen från fossila bränslen och industrin med 1,6 procent – efter att utsläppsnivåerna stått stilla under tre år.

Nu kommer en ny studie som visar att koldioxidutsläppen under 2018 väntas stiga ännu mer.

”Långt över 1,5 grader”

Rapporten görs varje år av Global Carbon Project, som sponsras av FN-initiativet Future Earth och publiceras nu i bland annat den vetenskapliga tidskriften Nature. Den kommer också att presenteras vid det pågående klimattoppmötet i Katowice i Polen.

Den innebär obehagliga besked för världens klimatambitioner – koldioxidutsläppen beräknas öka med 2,7 procent under 2018, med ett osäkerhetsintervall mellan 1,8 och 3,7 procent.

Det skickar upp utsläppen av koldioxid på en ny rekordnivå.

– 2018 års fossila koldioxidutsläpp sätter oss på en bana för uppvärmning som för närvarande ligger långt över 1,5 grader, säger huvudansvarige forskaren Corinne Le Quéré, professor och chef för Tyndall Center for Climate Change Research i ett uttalande.

Kinas utsläpp ökar

Kinas utsläpp, som står för 27 procent av de globala utsläppen, ser ut att växa med 4,7 procent. USA, som står för 15 procent av de globala utsläppen, kommer enligt prognosen att öka sina utsläpp med 2,5 procent efter flera år med minskande utsläpp. Detta beror, enligt studien, till stor del på väderförhållanden som har krävt mer uppvärmning under kalla månader och mer kylning under heta månader.

Kina har investerat mycket i förnybar energi, men landets efterfrågan på kol och gas har ändå fortsatt att stiga. Utsläppen började öka redan under 2016, efter att Kinas ekonomi fått ett nytt uppsving.

Medförfattaren Glen Peters, forskningsdirektör vid Cicero i Oslo, är djupt pessimistisk.

– Utsläppsökningen 2017 kunde ses som en tillfällighet, men tillväxten år 2018 är ännu högre och det blir kristallklart att världen misslyckas i sina åtaganden att styra mot en kurs som överensstämmer med målen i Parisavtalet 2015, säger han i ett uttalande.

Tre grader varmare

I den rapport som kom från FN:s klimatpanel i oktober varnas för allvarliga konsekvenser för planetens framtid om uppvärmningen blir 2 grader i stället för 1,5. 

Rapporten tar upp hur extrema väderhändelser som torka, tropiska stormar och översvämningar riskerar att bli betydligt allvarligare i det högre scenariot – även världens korallrev kommer att försvinna till 99 procent. 

IPCC:s rapport pekar också mot att den halva graden kan bli avgörande för planetens framtid – att isarna på Grönland och i Antarktis destabiliseras på allvar någonstans i spannet mellan 1,5 och 2 graders uppvärmning.

I det läget finns också risk för att ett antal dominobrickor börjar falla som i sig förstärker den globala uppvärmningen – smältande permafrost, utsläpp av metan från havsbotten och regnskogsdöd i Amazonas är några exempel.

Med nuvarande utsläpp är vi på väg mot en global uppvärmning på cirka tre grader år 2100.