Sjöstedt: Regeringen har stått handfallen

V-ledaren i stor intervju om coronatester, Las-fajt och familjen i Vietnam

Publicerad 2020-05-28

Jonas Sjöstedt (V) riktar stenhård kritik mot Stefan Löfven och hans ministrar om corona-testningen.

Regeringen har stått handfallen, menar han.

– Man måste som statsmakt kunna gå in och ta över när man ser att det inte fungerar, säger Sjöstedt.

Allas vardag har påverkats av coronakrisen.

För Jonas Sjöstedt på ett speciellt sätt.

Han skulle avgått som partiledare i lördags och rest till familjen i Vietnam. Men pandemin satte stopp och Sjöstedt får sitta kvar till kongressen som skjutits upp till i höst.

– Det känns inte bra att lämna nu i en jättekris. Jag vill vara med och jobba. Men jag saknar min familj, det är jättetråkigt utan dem. Vi hoppas att vi får ses i sommar, säger han.

Jonas Sjöstedt skulle ha avgått som V-ledare i lördags och flyttat till familjen i Vietnam. Men kongressen har skjutits upp till i oktober och Sjöstedt får sitta kvar på övertid. Coronakrisen gör att han inte vet när de kan träffas igen. ”Vi hoppas i sommar”.

Las-fajt

Klart är att coronakrisen kommer att prägla Sjöstedts sista tid som partiledare. Men också den uppblossande Las-striden.

På måndag läggs utredningen om arbetsrätten fram. Den är en del av S/MP-regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna och har väckt ilska redan innan den blivit offentlig.

V hotar fälla regeringen om den gör allvar av förslagen och M, SD och KD backar upp.

Kritiker menar att V därmed skulle orsaka regeringskaos mitt under brinnande pandemi, men det vill Sjöstedt inte kännas vid.

Han menar att det är Stefan Löfven och hans regeringsalternativ som gör det, eftersom V hela tiden sagt hur man kommer att agera.

– Det är de villkor den här regeringen sitter under. Varje minoritetsregering måste ta hänsyn till stödet i riksdagen, det måste den här regeringen också.

Godtycke

Enligt Sjöstedt skulle utredningsförslagen med bland annat fler avsteg från turordningen allvarligt skada svensk arbetsmarknad och leda till godtycke och rättslöshet.

– Man skulle i praktiken kunna säga upp folk för att de är utslitna eller säger ifrån mot en dålig chef. Lösningen på det här är mycket enkel, att regeringen på måndag säger ”nej, vi lägger inte fram det här”.

V-ledaren framhåller att coronakrisen visat att det är dags att Sverige gör slut med marknadsliberala inslag, privatiseringar och nedskärningar – och satsar på att förbättra välfärden.

– Vi måste ge dem som kämpar i hemtjänst och på äldreboenden trygga jobb, bra yrkesutbildning, fler arbetskamrater och rätten att säga ifrån när något är fel. För mig är det en av de stora lärdomar som ska dras av den här krisen.

Sjöstedt om V:s ansvar för svenska brister: – Vi ökade personaltätheten i äldreomsorgen under förra mandatperioden, men pengarna försvann när det blev en högerbudget. I Stockholm, där det varit mest problem, såg vi till att det blev färre oseriösa aktörer och har haft stora konflikter med borgerliga om arbetskläder och omklädningsrum för personalen.

4 000 döda

Att Sverige noterar över 4 000 coronadöda ser Sjöstedt som ett stort misslyckande.

– En väldigt stor del av de dödsfall vi har är personer på äldreboenden eller hemtjänst. Det visar att den styrande politiken under många år har dragit ned på bemanning, haft otrygga anställningar, privatiserat och släppt in oseriösa aktörer i äldreomsorgen. Nu betalar vi priset för det.

Även i fråga om corona-testningen har Sverige misslyckats, enligt Sjöstedt. Målet på 100 000 tester i veckan är långt i från uppnått.

– Vi ligger på en plågsamt låg nivå, långt under våra grannländer. Många i hemtjänsten testas inte regelbundet. Och bara för några veckor sedan slog Vårdförbundet larm om att många på IVA inte testas. Det är ett misslyckande. Regeringen har stått handfallen.

Enligt Sjöstedt borde regeringen gått in och tagit över så fort man såg att det inte fungerade ute i regionerna.

På fredag när partiledarna samlas hos Löfven igen kommer V att lyfta frågan om hur den hårt pressade vårdpersonalen ska få avlastning.

V vill att anställda som skjuter på semester ska kompenseras rejält av regionerna och att den som är vårdutbildad, men som lämnat yrket, ska kunna få tjänstledigt från sitt ordinarie jobb för att rycka in på sjukhus och i omsorgen.

Vill ta över privat vård

Jonas Sjöstedt vill även tvinga privatvården att hjälpa till.

– En del privata vårdgivare har varit exemplariska och hjälpt till från dag ett, men alla gör det inte. Och då har vi sagt att vi är beredda att gå in och ta över dem.

Ska staten ska ta över?

– Ja, eller regionerna måste göra det.

Både Spanien och Irland har valt att tillfälligt förstatliga privata vårdverksamheter, påpekar Sjöstedt.

Bland de exempel han ger finns bemanningsbranschen, där det finns utbildad vårdpersonal. Men också skönhetsindustrin, som har tillgång till läkemedel som till exempel narkosmedel.

– Det är ju helt bisarrt när man läser om skönhetskliniker som har tillgång till medicin som saknas i den offentliga vården, men som används till skönhetsoperationer.

Borde det stoppas?

– Ja, jag tycker det vore rimligt att man nu använder vårdens resurser till dem som jobbar i det mest krävande.

V:s ansvar

Sjöstedt anser att pandemin tydliggjort Sveriges brister i civilförsvar och beredskapslager.

Det vill han ändra på.

– Vi måste bli mer lika Finland. Vi ska ha skyddsutrustning, medicin och respiratorer, men även livsmedel, för att klara kriser.

Vilket ansvar har V för bristerna, ni ingick ju i regeringens budgetsamarbete 2014–2018?

– Under förra mandatperioden ökade vi till exempel personaltätheten i äldreomsorgen, men de pengarna försvann så fort det blev en högerbudget.

Sjöstedt: – I krisen har det blivit så tydligt med otrygga jobb och vad det innebär. Att du inte kan sjukskriva dig, vilket är jättedåligt när du ska minska smittspridning, att du går runt mellan många olika arbetsgivare och ofta inte vågar säga emot en dålig chef. Vi har haft exempel på när man beordrat arbete utan skyddsutrustning till exempel. Jag upplever det som att det finns ett otroligt stöd i den allmänna opinionen att det måste vara slut med det här nu.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen