Nya regeringen

Föräldrar kan få vänta på extra lediga barndagar

Annika Strandhäll: Tre lediga dagar per förälder och år senast 2022

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Föräldrar kan få vänta flera år på de utlovade extra lediga barndagarna.

Ett första steg mot Socialdemokraternas familjevecka ska genomföras – senast 2022 

– Vi kommer att börja med tre lediga dagar per förälder och år för den som har barn mellan fyra och sexton år. Men det ska bli fem dagar längre fram, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S).

Familjeveckan var ett av Socialdemokraternas största vallöften inför valet 2018. Ursprungsförslaget handlade om fem extra lediga dagar per förälder och år och beräknades kosta cirka 5,4 miljarder kronor. Totalt berörs cirka 900 000 personer.

I Januariavtalet, S uppgörelse med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, har dock veckan bantats ned till tre dagar per förälder och år.

Annika Strandhäll (S).

– Vi kommer att börja med tre lediga dagar per förälder och år för den som har barn mellan fyra och sexton år. Men det ska bli fem dagar längre fram, säger Annika Strandhäll.

För ensamstående handlar det i stället om sex dagar i ett första steg.

Även statsminister Stefan Löfven (S) har slagit fast att dagarna ska förverkligas. I sin regeringsförklaring i januari sa han:

– De första stegen mot en familjevecka tas. Landets föräldrar ska få mer tid med sina barn.

Fler förhandlingar krävs

Men det ser ut som att landets föräldrar kan få vänta på sina extra lediga dagar. Exakt hur och när de ska bli verklighet är ännu inte klart, enligt socialförsäkringsministern. Först ska det till fler förhandlingar mellan de fyra mittenpartierna.

– Men en sak är klar, det blir före valet 2022.

”Viktigt för barnskötaren”

Enligt Annika Strandhäll är de extra lediga dagarna tänkta som ett sätt att ge familjer mer tid för varandra och ska kunna användas när förskolan eller skolan är stängd på grund av lov eller planeringsdagar till exempel.

Särskilt viktiga menar hon att de extra dagarna är för föräldrar med jobb där det är svårt att gå i från.

– Det här är viktigt för metallarbetaren och barnskötaren som inte har samma flexibilitet i jobbet att vara hemma när skolan eller förskolan har stängt, säger Strandhäll.

L: Ska behandlas framöver

Emma Carlsson Löfdahl som är Liberalernas talesperson i socialförsäkringsutskottet instämmer i att familjedagarna ingår i överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Men när dagarna bli verklighet eller hur de ska utformas kan hon inte säga något om.

– Det här är Socialdemokraternas idé, vi har inte någon mer information ännu än att frågas ska behandlas framöver, säger hon.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Januariavtalet: Här är alla 73 punkter

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya regeringen

Annika Strandhäll

Miljöpartiet De Grönne (Norge)

Centerpartiet

Liberalerna

Socialdemokraterna